• Посилання скопійовано

Підприємницька діяльність - у запитаннях та відповідях від ДФСУ

ДФСУ відповіла на кілька запитань, що стосуються ведення підприємницької дільності: перехід на спрощену систему новоствореним підприємцем, нюанси (не)застосування РРО, сплата авансових внесків тощо

Підприємницька діяльність - у запитаннях та відповідях від ДФСУ

Нещодавно ДФСУ спільно із журналом «Вісник» було проведено «гарячу» телефонну лінію на тему «Підприємницька дільність». На запитання платників відповідала заступник начальника управління - начальник відділу адміністрування податків, зборів із самозайнятих осіб управління адміністрування доходів і зборів з фізичних осіб Департаменту доходів і зборів з фізичних осіб Тетяна ФЕДЧЕНКО.

Зокрема, роз'яснено такі питання:

Перехід на спрощену систему новоствореним підприємцем

У разі такого переходу новостворений підприємець у кварталі, в якому здійснено процедуру держреєстрації як госпсуб’єкта, має подати до контролюючого органу за місцем своєї податкової адреси протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу, декларацію про доходи за період від дати держреєстрації до дати переходу на спрощену систему оподаткування.

Підприємці та РРО

РРО не застосовуються платниками єдиного податку:

  • I групи;
  • II і III груп (фізособи — підприємці) незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1 000 000 грн. У разі перевищення в календарному році обсягу доходу понад 1 000 000 грн. застосування РРО для такого платника єдиного податку є обов’язковим. Застосування РРО розпочинається з першого числа першого місяця кварталу, що настає за виникненням такого перевищення, та продовжується в усіх наступних податкових періодах протягом дії реєстрації платником єдиного податку.

Сплата авансових внесків з єдиного податку на території проведення АТО

Тимчасове звільнення від сплати податків суб’єктами господарювання, які здійснювали діяльність на території збройного протистояння, можливе лише шляхом внесення змін до чинного законодавства.

Підвищення мінімальної зарплати з 1 вересня та  ставки єдиного податку

Платникам I-II груп єдиного податку у зв’язку зі зміною розміру мінімальної зарплати не потрібно перераховувати суму єдиного податку, яку було сплачено авансовим внеском до кінця поточного звітного року. Адже сума єдиного податку за фіксованою ставкою, що підлягає сплаті до бюджету, розраховується від розміру мінімальної зарплати, встановленої на 1 січня року, і не підлягає зміні протягом звітного року.

Перехід зі спрощеної системи оподаткування на сплату інших податків і зборів

Якщо підприємець перейшов у IV кварталі звітного року зі спрощеної системи оподаткування на загальну систему, то вона має подати до контролюючого органу за місцем своєї податкової адреси декларацію про доходи за звітний (податковий) період, що дорівнює календарному кварталу, яка прирівнюється до річної декларації, та декларацію платника єдиного податку за річний податковий (звітний) період.

Надання послуг з перекладу суб’єктам господарювання — нерезидентам

Фізособа, що здійснюватиме діяльність з надання послуг госпсуб’єктам-нерезидентам, може обрати спрощену систему оподаткування і зареєструватися платником єдиного податку III групи та оподатковувати одержані від такої діяльності доходи за ставкою:

 - 2% доходу  у разі сплати ПДВ (добровільна реєстрація або якщо загальна сума від здійснення операцій з постачання послуг, нарахована (сплачена) такій особі протягом останніх 12 календарних місяців, сукупно перевищує 1 000 000 млн грн);

 - або 4% — у разі включення ПДВ до складу єдиного податку.

У разі отримання платником ЄП в оплату наданих нерезидентам послуг коштів в іноземній валюті такі кошти є доходом такого платника і  підлягають перерахуванню у гривнях за офіційним курсом Нацбанку на дату їх надходження на рахунок.

Подання заяви про відмову від спрощеної системи оподаткування

Заява про відмову від спрощеної системи оподаткування підприємцями — платниками єдиного податку подається в один із способів, зазначених у пп. 298.1.1 Податкового кодексу, до територіального органу ДФС за місцем податкової адреси платника податків — фізичної особи.  

Обмеження щодо здійснення окремих видів діяльності

Платник єдиного податку II групи може здійснювати оптову та роздрібну торгівлю за умови дотримання вимог пп. 2 п. 291.4 та п. 291.5 ст. 291 Податкового кодексу. Для надання послуг юридичній особі, яка не є платником єдиного податку, платник єдиного податку другої групи має перейти на III групу цього податку.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Державна фіскальна служба України

Рубрика: Держрегулювання/Підприємництво

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Підприємництво»