• Посилання скопійовано

Уряд готує першу хвилю дерегуляції господарської діяльності

Уряд готує першу хвилю дерегуляції господарської діяльності і має намір вжити заходів по відношенню до тих структур, які "п’ють кров" з українського бізнесу, - Володимир Гройсман

Уряд готує першу хвилю дерегуляції господарської діяльності

Про це заявив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман у вівторок, 8 листопада, під час наради щодо дерегуляції господарської діяльності та покращення бізнес-клімату.

Відкриваючи нараду, Володимир Гройсман зазначив, що реальна дерегуляція потрібна для викорінення тих речей, які заважають розвитку підприємництва, національної економіки.

"Маємо прийняти ряд рішень, за яким бізнес реально відчує, що ситуація змінюється і є певне розуміння з боку влади, як сьогодні живеться у реальному секторі", - заявив Голова Уряду.

"Я не буду ці втручання терпіти, це неприпустимо. До земельників (представники Державної служби України з питань геодезії картографії та кадастру), будівельників (представники Державної архітектурно-будівельної інспекції України) є найбільше питань", - підкреслив Володимир Гройсман. Він зазначив, що в сферах будівництва та земельних відносин "є багато речей, які стримують розвиток відповідних галузей".

Прем’єр-міністр нагадав, що в Україні створено Офіс залучення та підтримки інвестицій, що збиратиме інформацію щодо ведення бізнесу по усій країні. "Ми зберемо і систематизуємо усю інформацію і по обленерго, хто там кров п'є, і по будівельниках, хто там кров п'є, і по земельниках", - зазначив Володимир Гройсман.

"Вони стримують економічне зростання. Якщо вони стримують економічне зростання, ми зв'язані по руках і ногах, не можемо підвищити якість життя людей. Йому просто здається, що він бере тисячу доларів хабаря, ні - він знищує нашу державу. Ваше завдання - забрати усі підвалини для того, щоб це не відбувалося", - наголосив Голова Уряду, звертаючись до керівників відповідних органів щодо необхідності викорінення зловживань.

Учасники наради обговорили пріоритети у дерегуляції господарської діяльності. Серед них:

  • питання прийняття ліцензійних умов (фінансові послуги, перевезення, телекомунікації, лікарські засоби, протипожежне призначення, лотереї, промисловий вилов біоресурсів, спеціальні технічні засоби),
  • очищення регуляторного поля від незаконних та неактуальних актів,
  • дерегуляція в ІТ-секторі,
  • зменшення переліку товарів подвійного використання,
  • скасування мінімальної ціни на нотаріальні послуги,
  • лібералізація міжобласних автобусних перевезень,
  • правила розробки нафтових та газових родовищ,
  • вдосконалення правил видачі дозволів на спецводокористування, а також системи електронного обліку деревини та скасування заборони на змішування зерна різних сортів.

Презентуючи рішення у напрямку дерегуляції, запропоновані Прем’єр-міністром, заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України Максим Нефьодов зазначив, що вони були обрані зокрема, базуючись на рейтингу Doing Business, антикорупційних заходах та умовах Меморандуму про співпрацю України з Міжнародним валютним фондом і європейської макрофінансової допомоги.

Під час наради Прем’єр-міністр висловив пропозицію розглядати питання дерегуляції на засіданнях Уряду один раз на місяць, щоб "стимулювати абсолютно усіх у прямому ефірі відповідати на запитання".

Джерело: Урядовий портал

Рубрика: Держрегулювання/Підприємництво

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Підприємництво»