• Посилання скопійовано

Скасовано понад 360 обмежуючих документів для бізнесу

В Кабміні відбувся “дерегуляційний день”, результатом якого стало скасування понад 360 застарілих обмежуючих нормативних актів. Крім того, Уряд значно спростив умови роботи для аграріїв і телеком-ринку

Скасовано понад 360 обмежуючих документів для бізнесу

Рішення, які були розглянуті під час засідання КМУ, значно спрощують життя малому і середньому бізнесу, мінімізують корупційні ризики і заощадять підприємцям мільярди гривень, - зазначив Прем’єр-міністр України В.  Гройсман. 

“Валовий національний продукт створює підприємництво, реальний сектор, якому ми повинні не заважати, з одного боку, а з іншого боку створювати такі регуляції, які б дали можливість нас робити конкурентними. А не так, як іноді це відбувається, коли держава створює штучно бар'єри і бізнес починає вигадувати, як їх обходити. Будь-який чиновник  може причепитися, як до стовпа, до будь-якого бізнесу, підприємця, тому що у нього є сотні, тисячі регуляцій, деякі - ще з часів Радянського Союзу, і потім починають нараховувати штрафи, створювати тиск. Ми будемо знищувати такі регуляції, а тих, хто проти, будемо виводити поза межі роботи нашого Уряду”, - наголосив Прем'єр-міністр.

Своєю чергою перший заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі М. Нефьодов зазначив, що з допомогою експертів Офісу ефективного регулювання (BRDO) та Стратегічної групи радників з підтримки реформ було підготовлено пакет дерегуляційних ініціатив, які значно впливають на розвиток бізнесу. “Деякі з документів будуть повністю скасовані, деякі – оновлені таким чином, щоб краще відповідати сучасним вимогам. Це складна і важлива робота, і сьогодні ми зробили в неї вагомий внесок”, - додав він.

 

8 найважливіших "дерегуляційних" змін, прийнятих Урядом

Зокрема, під час сьогоднішнього засідання Уряду було прийнято рішення:

1) Скасувати 367 незаконних та неактуальних нормативних актів.

Це рішення, на думку КМУ, дозволить значно зменшити адміністративний тиск та корупційні ризики при адмініструванні суперечливих норм.

2) Щодо дерегуляції в телеком-секторі 

Значно спрощено погодження будівництва базових станцій мобільного зв’язку (зміни до Постанови КМУ від 13.04.2012 р. №461). Процедуру введення в експлуатацію таких об’єктів буде скорочено на 1 місяць.

Також було уточнено правила визначення розміру орендної ставки за комунікаційне обладнання (зміни до Постанови КМУ від 04.10.1995 р. №786).

3) Скасувати мінімальний розмір оплати послуг нотаріусів на рівні 1% (Указ від 10.07.1998 р. №762).

Таке обмеження приводило до того, що нотаріуси отримали величезні виплати, навіть якщо були готові отримати менше.

За даними експертів, загальний обсяг операцій з нерухомістю у 2014 році становив 55 млрд грн. Це означає, що нотаріуси отримали щонайменше 550 млн грн в якості оплати послуг (як державні, так і приватні).

«Тому цей обов’язковий мінімум у розмірі в 1% має конкретну вартість для держави та інвестора. І його скасування значно зменшить витрати при договорах з купівлі-продажу нерухомості», - підкреслив Перший заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі.

4) Скасувати заборону на змішування зерна різних сортів (правки до Наказу Мінагрополітики від 13.10.2008 р. №661).

Уряд вважає, що сьогодні аграрії несуть величезні втрати через цю необґрунтовану заборону. Її скасування призведе до зниження логістичних втрат, збільшення потужності елеваторів і портів, і, як наслідок, збільшення валютних надходжень до бюджету.

Очікується, що економічний ефект цього рішення для бізнесу до 2020 року складе більше 10 млрд гривень.

5) Удосконалити процедуру розрахунку нормативної грошової оцінки земельних ділянок.

Термін отримання відомостей про грошову оцінку земельної ділянки заявником буде скорочено до 1 дня.

Також вносяться зміни до типового договору оренди землі. На думку КМУ, це дозволить скоротити кількості судових спорів, пов’язаних із колізіями законодавства про оренду землі (наразі 20 тис. на рік).

6) Оновити, адаптувати до сучасних потреб правила розробки нафтових та газових родовищ

Це значно зменшить тиск з боку контролюючих органів і мінімізує корупційні ризики.

7) Оновити ліцензійні умови протипожежного призначення (зменшення кількості робіт та послуг, що підлягають ліцензуванню, з 17 до 7) та промислового вилову біоресурсів.

8) Провести ревізію застарілих регуляторних актів кожному міністерству разом з Міністерством юстиції і Державною регуляторною службою (ДРС).

Через місяць вони повинні будуть доповісти про їхню відміну.

Детальніше про рішення “дерегуляційного дня”>>>

 

І це ще не все...

Прем'єр-міністр повідомив, що Уряд підготує ще один "пакет руйнації" регуляторних норм щодо бізнесу, що містяться у підзаконних актах міністерств.

"Давайте рішенням Уряду доручення: місяць - і працюємо, робимо ще один "пакет руйнації" цих усіх регуляцій", - заявив Прем'єр-міністр, підтримуючи пропозицію Міністра юстиції України Павла Петренка щодо скасування рішень і наказів міністерств, що встановлюють бар'єри для бізнесу.

"Запропонував, щоби ми зробили це за участі: Мін'юсту, Секретаріату Кабінету Міністрів, регуляторної служби [Державна регуляторна служба України] і міністерств.  Тобто ми створимо з трьох структур невелику групу, щоби вичистити ці речі і скасувати", - зазначив Володимир Гройсман.

Прем'єр-міністр зауважив, що в Україні багато зарегульованості. За його словами, нормативно-правові акти містять норми не тільки радянські, а й ухвалені упродовж 1990-2000 рр., "якими користуються ті, хто створює проблеми для ведення бізнесу".

Коментуючи сьогоднішнє рішення Уряду про одночасне скасування більше 360 регуляцій і обмежень, Прем'єр-міністр зазначив, що якби Уряд почав з кожним погоджувати норму, то таке скасування регуляцій ніколи б не відбулося. Він навів приклад ухвалення Урядом рішення про дерегуляцію на ринку ліків та встановлення справедливих цін. 

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Урядовий портал

Рубрика: Держрегулювання/Підприємництво

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Підприємництво»