• Посилання скопійовано

Скасовано необхідність дублювання документів та проставлення печатки на документах, які подаються до Фінмоніторингу

12 травня опублікована та набрала чинності постанову КМУ, яка скасовує необхідність проставлення відбитку печатки на документах під час подачі до органів державної влади у сфері фінмоніторингу та дублювання електронних документів на папері

Скасовано необхідність дублювання документів та проставлення печатки на документах, які подаються до Фінмоніторингу

Нагадаємо, що 10 травня Кабмін прийняв постанову №343, яка скасовує:

  • по-перше, вимоги використання печаток суб’єктами господарювання (незалежно від їх наявності) під час надання інформації на запит Держфінмоніторингу;
  • по-друге, надсилання запитів суб’єктами первинного фінансового до державних органів, державних реєстраторів;
  • по-третє, необхідність дублювання на папері документів, складених в електронній формі.
  • по-четверте, ведення реєстру фінансових операцій.

Таке рішення прийнято з метою приведення нормативно-правових актів до вимог законодавства.  Про це повідомляв Мінфін, а ми писали ось тут.

Постанова набрала чинності у суботу, 12 травня, у зв'язку з її опублікуванням в «Ур'ядовому кур'єрі» №89/2018.

 

Від редакції

З огляду на зміст оприлюдненої постанови, скасування норми щодо  необхідності дублювати на паперовому носії документи, складені в електронній формі, поширюється тільки на порядок подання інформації на запит Державної служби фінансового моніторингу. Це ж стосується й невикористання печатки.

Зверніть увагу! В правила складання первинних документів (Положення №88) та в Положення №148 (стосовно касових документів) змін не вносилося. Про правила ведення касової книги в електронному вигляді читайте ось тут

 

Щодо первинних документів

За п. 2.3 Положення № 88 первинні документи, створені в електронному вигляді, застосовуються у бухгалтерському обліку за умови дотримання вимог законодавства про електронні документи та електронний документообіг. Це ж правило встановлено п. 2 ст. 9 Закону № 996.

До того ж за п. 2.5 Положення № 88 первинний документ має бути підписаний особисто, а підпис може бути скріплений печаткою. Електронний підпис накладається відповідно до законодавства про електронні документи та електронний документообіг.

Тож за наявності печатки у підприємства при складанні первинних документів нею слід скріплювати підписи. Про всі обов'язкові реквізити первинних документів ми писали тут. 

 

Копії електронних первинних документів

У разі складання та зберігання первинних документів і регістрів бухобліку в електронному вигляді підприємство зобов’язане за свій рахунок виготовити їх копії на паперових носіях на вимогу інших учасників господарських операцій, а також правоохоронних органів та відповідних органів у межах їх повноважень, передбачених законами (п. 6 ст. 9 Закону №996). На підставі цієї норми податківці у своїх роз'ясненнях наголошують на обов'язку платників при перевірках  надавати копії електронних документів на паперових носіях. 

За Законом про електронні документи та електронний документообіг копією документа на папері для електронного документа є візуальне подання електронного документа на папері, яке засвідчене у встановленому порядку. Але наразі цього порядку не затверджено.

Тому копія електронного документа має відповідати оригіналу. І в такому випадку згідно зі ст. 7 Закону про електронні документи  має містити ЕЦП автора. Тобто, по суті, це роздруківка електронного документу із підписами осіб, які його склали, засвідчене печаткою (за наявності). Про це ми писали тут

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Підприємництво

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Підприємництво»