• Посилання скопійовано

Як будуть підтримувати бізнес через новий карантин: два варіанти від нардепів

У ВРУ зареєстровано два законопроєкти щодо запровадження пільг для бізнесу у зв'язку з посиленням карантинних заходів

Як будуть підтримувати бізнес через новий карантин: два варіанти від нардепів

Вчора, 24 листопада, Д. Шмигаль повідомив, що Уряд за ініціативи Президента вже розробив програми підтримки людей та бізнесу в разі, якщо карантин в Україні буде посилений. Додавши, що законопроєкту ще немає, але на поточному тижні Мінекономіки має допрацювати показники з підтримки окремих галузей.

І ось 25 листопада у Раді зареєстровано два законопроєкти щодо запровадження пільг для бізнесу у зв'язку з посиленням карантинних заходів (щоправда, авторства не Уряду):

  • №4421 "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів» (щодо додаткової підтримки суб’єктів господарювання на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)". Авторами є О. Дубінський, В. Струневич та ще кілька десятків нардепів.

  • №4423 "Про внесення змін до Податкового кодексу України та Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування" щодо додаткової підтримки бізнесу у зв'язку із посиленням карантинних заходів"". Його авторами є  Є. Железняк, Г. Васильченко та ін.

Законопроєктом №4421, зокрема, передбачається:

1. розширення мораторію на проведення перевірок на період карантину, зокрема, камеральних перевірок та зустрічних звірок;

2. тимчасово, терміном на три місяці, скасування військового збору;

3. тимчасово, протягом одного року, встановлення мораторію на будь-яку зміну розміру ставок ПДВ;

4. для суб’єктів господарювання, які провадять діяльність у сферах громадського харчування, торговельного і побутового обслуговування населення, які приймають відвідувачів в закладах розважальної діяльності та торговельно-розважальних центрах, спортивних залах, фітнес-центрах, басейнах тощо тимчасово, терміном на три місяці:

  • зменшення розміру ЄСВ  (до 11 %);
  • звільнення від відповідальності за невиконання або несвоєчасне виконання господарських зобов’язань та від застосування господарських санкцій;
  • продовження дії ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними та тютюновими виробами тощо.

Проєктом Закону №4423 пропонується:

  • звільнення від сплати ЄСВ за себе ФОП та особами, які провадять незалежну професійну діяльність на період з 1 по 31 грудня 2020 року та з 1 по 31 січня 2021 року;
  • надати органам місцевого самоврядування у 2021 році право прийняти рішення про внесення змін до рішення про встановлення місцевих податків та/або зборів щодо зменшення ставок єдиного податку, та/або плати за землю, та/або податку на нерухоме майно щодо об’єктів нежитлової нерухомості, які перебувають у власності фізичних або юридичних осіб.

У разі прийняття ці Закони наберуть чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

***

Читайте також:

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Підприємництво

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Підприємництво»