• Посилання скопійовано

З 2013 року агрохолдинги в Україні втратять право на держпідтримку

Уряд має намір змінити підхід до держпідтримки сільгоспвиробників, зосередивши її на дрібних і середніх фермерах. Великі аграрні компанії можуть позбутися пільг і дотацій вже з наступного року

Держдотації та пільги — привілей дрібних аграрних компаній, великі агрохолдинги можуть обійтися і без неї. Така суть реформи системи держпідтримки в АПК, яку планують українські посадовці.

«Ми впевнені, що підтримку держава повинна зосереджувати на дрібних аграрних господарствах, розвивати фермерство», — сказав заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики і земельних відносин Сергій Терещук. За його словами, великі аграрні структури потребують менше держпідтримки і здатні вижити самостійно, тоді як тепер вони претендують на бюджетні кошти нарівні з дрібними фермерами.

При цьому, як вважають посадовці, великі агрокомпанії не виконують одну з основних місій — створення нових робочих місць у сільській місцевості і розвиток цих територій. «Все більше поширюється практика, коли компанія сидить у Києві і володіє землею у всій Україні. Агрохолдинги не створюють робочих місць і погано знають потреби села», — каже Терещук. На думку посадовців, розвиток і підтримка фермерських господарств сприятимуть вирішенню цих проблем.

Нагадаємо, наразі держава не розмежовує аграрні компанії за розміром — на держпідтримку можуть розраховувати всі підприємства, що мають статус сільгоспвиробника. Запровадження таких змін потребує внесення відповідних коригувань до Закону «Про державну підтримку сільського господарства України».

Критерії визначення розміру сільгосппідприємства, що претендує на держпідтримку, ще обговорюються. «Або площа земель в оренді, або оборот. Поки що працюємо над цим», — каже Сергій Терещук.

Як зазначають у комітеті, новий порядок держпідтримки може бути запроваджений вже у 2013 р.

 

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»