• Посилання скопійовано

З 1 січня 2012 року є чинними нові КВЕДи, але вносити зміни до реєстраційних даних потрібно далеко не всім

Нагадаємо, що з 1 січня 2012 р. набрав чинності КВЕД ДК 009:2010 «Класифікація видів економічної діяльності» на заміну ДК 009:2005.

Але національний класифікатор України КВЕД ДК 009:2005, затверджений наказом Держспоживстандарту України від 26.12.2005 р. №375, ще буде чинним до 31.12.2012 р.

Отже, протягом перехідного періоду (протягом 2012 року) поряд із новим класифікатором КВЕД ДК 009:2010 будуть чинними старі КВЕДи, якими можна користуватися без обов’язкового внесення їх до реєстраційних та інших документів, де їх зазначено. Але незважаючи на паніку та ажіотаж, що спостерігаються у приміщеннях держреєстраторів, запровадження нових КВЕД ускладнить життя далеко не всім підприємцям.

Про що йдеться?

По-перше, державний реєстратор з 01.01.2012 р. вносить зміни до відомостей про юросіб та фізосіб-підприємців лише використовуючи нові КВЕД (відповідно зміна видів діяльності призведе до зміни всіх кодів КВЕД, зазначених у ЄДР та довідці з ЄДРПОУ на нові).

По-друге, широкий загал вважає, що зміна КВЕД та отримання виписки (витягу) — це обов’язкова умова для подання заяви на застосування спрощеної системи оподаткування (до 25 січня 2012 року).

До речі, ті фізособи-підприємці, які вже встигли побувати у держреєстратора, знають, що до ЄДР вносяться вже нові КВЕДи, а отже, ті підприємці, які вносять зміни до наявних видів діяльності, або ті, що тепер реєструються підприємцями, у своїх реєстраційних картках зазначають нові КВЕДи (подібну позицію озвучує і Державна реєстраційна служба України у роз’ясненні від 29.12.2011 р.).

Паніка, що виникла серед багатьох підприємців, цілком зрозуміла — адже виходить, що подати заяву на спрощену систему оподаткування без наявності на руках хоча б якогось підтвердження видів діяльності буде складно. До того ж невідомо, станом на яку дату податкові органи мають відомості з ЄДР, отримані від виконавчих комітетів міських рад.

Розпалює пристрасті і те, що згідно з нормами ПКУ у самій заяві потрібно зазначати коди КВЕД за старим класифікатором: КВЕД ДК 009:2005. Навіть ставки єдиного податку, затверджені місцевими радами (зокрема Львівською) встановлено виходячи зі старих КВЕД.

Але поквапимося заспокоїти багатьох підприємців: якщо підприємець у новій заяві зазначає ті самі види діяльності, що були й в старому свідоцтві (йдеться про свідоцтво платника єдиного податку, видане на 2011 рік), то з відвідуванням державного реєстратора можна зачекати.

Що ж до тих фізосіб-підприємців, які змушені змінювати види діяльності, то їм доведеться спочатку відвідати держреєстратора й отримати витяг з ЄДР, який міститиме вже новий перелік видів діяльності за новими кодами КВЕД.

До речі, аналогічне вказує й прес-служба ДПС: перед візитом до інспектора не всім підприємцям-«спрощенцям» слід попередньо звертатися до держреєстратора за отриманням витягу з Єдиного реєстру. До 25 січня це потрібно зробити лише тим платникам, хто щойно зареєструвався або змінює вид діяльності за КВЕД.

Загалом щодо КВЕДів варто звернути увагу на таке: оскільки старі КВЕДи є чинними до кінця поточного року, змінювати їх на нові юрособам та фізособам-підприємцям можна за потребою протягом усього поточного року (див. також лист ДПСУ від 30.12.2011 р. №10974/7/18-3017).

Автор: Канарьова Наталія

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»