• Посилання скопійовано

В Україні набирає чинності закон про декриміналізацію економічних злочинів

В Україні сьогодні, 17 січня, набирає чинності закон №4025-VI про гуманізацію відповідальності за правопорушення у сфері господарської діяльності.

Відповідно до закону, за злочини у сфері господарської замість позбавлення волі вводяться штрафи. Штраф може бути замінений судом на інше покарання, тільки якщо його не сплатять у термін, встановлений судом.

Також закон пропонує замінити позбавлення волі на штраф і в тих випадках, коли злочин вчинила службова особа юридичної особи приватного права.

Також законом встановлюється, що взяття під варту не може бути застосоване до раніше несудимих осіб, підозрюваним або обвинуваченим у скоєнні злочину, за який передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на термін до 5 років, за винятком випадків, коли вони ховаються від органів слідства або перешкоджають розслідуванню справи.

Законом передбачено, що у справах про господарські правопорушення пропонується використовувати запобіжний захід у вигляді застави. Сума застави становитиме від 5 тисяч гривень до 17 тисяч гривень, за тяжке правопорушення - від 17 тисяч гривень до 76,5 тисячі гривень, за особливо тяжке правопорушення у господарській сфері - від 76,5 тисячі гривень до 289 тисяч гривень.

Крім того, відповідно до закону, 17 складів злочинів декриміналізуються. Це тягне закриття всіх кримінальних справ, які розслідуються правоохоронними органами або розглядаються судами, а також звільнення від усіх видів покарань осіб, засуджених за їх вчинення.

Засуджені за вчинення злочинів у сфері господарської діяльності особи, щодо яких основне покарання у вигляді позбавлення волі було замінено на штраф, з моменту набрання законом чинності будуть звільнені з місць позбавлення волі з наступною сплатою відповідного штрафу. Крім того, запобіжний захід у вигляді взяття під варту за такими кримінальними справами підлягає перегляду, а в разі його зміни на заставу - звільнення з місць попереднього ув’язнення відповідної особи після внесення застави.

Нагадаємо, президент України Віктор Янукович підписав відповідний закон 13 грудня 2011 року.

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»