• Посилання скопійовано

Кабмін відстрочив запровадження обов’язкових паркоматів

Уряд відстрочив до 31 березня обов’язкове встановлення на паркуваннях паркоматів або автоматичних терміналів

Уряд відстрочив обов’язкове встановлення на паркуваннях паркоматів або автоматичних в′їзних-виїзних терміналів, які, згідно з постановою КМУ №1342, повинні встановлюватися з 1 січня 2012 року.

Як зазначив міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Анатолій Близнюк, представляючи проект відповідного рішення на засіданні Кабміну, 16 січня, відстрочення запровадження «обов’язкових паркоматів» зумовлене численними зверненнями органів місцевої влади та самоврядування.

«Київ, Донецьк, Львів та Харків прийматимуть величезну кількість відвідувачів матчів футбольного чемпіонату, що створить додаткове навантаження на наявну систему паркування автомобілів, і це треба враховувати. Крім того, Київ — це ще не вся Україна. Далеко не всі міста, на відміну від мільйонників, мають достатньо розвинену сферу паркування, оператори ринку часто не мають достатніх коштів для придбання й обслуговування паркомата або термінала. А те, що вони повинні бути, — поза сумнівом. Це — детінізація, європейський та світовий підхід до справи», — зазначив голова Мінрегіону.

«Запровадження паркоматів відкладається на один квартал — до 31 березня включно. А доти постанова уряду абсолютно чітко визначає чинний на сьогодні механізм оплати, — придбання відповідного талона, а також через паркомати і в′їзні-виїзні термінали. Тобто платити за паркування згідно з постановою треба лише там, де вам видадуть касовий чек. Крім того, щоб запобігти будь-яким можливостям тіньового обороту коштів, з 1 червня придбання паркувального талона стане можливим лише у безготівковій формі», — повідомив Анатолій Близнюк.

Також міністр звернув увагу на те, що пункт 24 Правил паркування транспортних засобів, затверджених згаданою постановою уряду, чітко зобов’язує саме оператора обладнати майданчики для паркування паркоматами і терміналами. Проте, за наявною у Мінрегіону інформацією, місцеві органи влади також поставилися до нововведення формально і не вжили заходів для запровадження електронних пристроїв.

За даними Мінрегіону, в Україні на початок 2011 року з 3080 майданчиків для платного паркування 116 були обладнані паркувальними автоматами, а ще 32 — в′їзними-виїзними терміналами, що загалом становить менше 5% від загальної кількості. На початок 2011 року майданчиків для паркування, обладнаних паркувальними автоматами, найбільше налічувалося у Дніпропетровській області (62), Києві (30) та АР Крим (17). У більшості областей паркоматів і в′їзних-виїзних терміналі взагалі немає.

На сьогодні, за орієнтовною оцінкою міністерства, для обладнання всіх відведених майданчиків для платного паркування в Україні слід встановити близько 7 тисяч паркоматів. Ці пристрої виготовляються вітчизняними виробниками у Києві, Львові та Кривому Розі, а їх вартість залежно від комплектації становить від 10400 до 48500 грн.

Нагадаємо, з 1 січня набрали чинності положення, згідно з якими платні паркування у містах обов’язково повинні бути обладнані паркувальними автоматами.

Ці норми були затверджені постановою КМУ від 3 грудня 2009 року №1342 «Про затвердження Правил паркування транспортних засобів».

Сама постанова загалом набрала чинності 1 березня 2010 року, але два її пункти — 14 і 16 — набрали чинності 1 січня цього року.

 

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»