• Посилання скопійовано

Мін’юст визначився з необхідними діями володільця/розпорядника бази персональних даних щодо захисту персональних даних фізосіб

Наказ Мін’юсту від 30.12.2011 р. №3659/5

Мін’юст затвердив Типовий порядок обробки персональних даних у базах персональних даних. Незважаючи на значно менший обсяг, ніж був викладений на обговорення на сайті Державної служби захисту персональних даних, все ж таки є кілька моментів, які варто врахувати при створенні відповідного Порядку обробки персональних даних на підприємствах — володільцях чи розпорядниках баз персональних даних.

Затверджений Типовий порядок:

1) встановлює загальні вимоги до організаційних і технічних заходів захисту персональних даних під час їх обробки у базах;

2) стосується обробки персональних даних в інформаційній (автоматизованій) системі та/або у формі картотек персональних даних.

Отже, які саме дії володільця чи розпорядника бази даних вимагає вчинити Типовий порядок:

1) визначити мету обробки, склад персональних даних у базі персональних даних та її місцезнаходження;

2) встановити порядок внесення, зміни, поновлення, використання, поширення, знеособлення, знищення персональних даних у базі персональних даних;

3) призначити відповідальну особу або структурний підрозділ;

4) визначити порядок захисту персональних даних, у т. ч. від незаконної обробки та незаконного доступу до них;

5) вести облік фактів надання та позбавлення працівників права доступу до персональних даних і їх обробки, а також спроб та фактів несанкціонованих та/або незаконних дій з обробки персональних даних;

6) вживати заходів щодо знищення персональних даних у спосіб, що виключає подальшу можливість поновлення таких персональних даних.

Крім того, Типовим порядком визначено особливі вимоги щодо обробки персональних даних в автоматизованих системах та у формі картотек, зокрема вимоги щодо авторизації та антивірусного захисту автоматизованих систем, вимоги щодо приміщень та їх захисту від несанкціонованого доступу — для баз персональних даних у формі картотек.

Але, на нашу думку, при визначенні порядку обробки персональних даних варто врахувати і такі моменти, наявність яких вимагається іншими нормативними актами.

1. Місцезнаходження бази персональних даних та порядок дій у разі зміни місцезнаходження та внесення змін до відомостей, що містяться у Реєстрі.

2. Умови розкриття інформації про персональні дані третім особам, зокрема визначити вимоги щодо змісту запиту на доступ до персональних даних, строків його обробки та підстав для відмови у задоволенні запиту.

3. Права суб’єкта персональних даних та порядок доступу до даних про нього.

4. Застереження та умови поширення персональних даних — зокрема, це може стосуватися учасників фондового ринку (процедур здійснення операцій із ЦП, випущеними у бездокументарній формі, та знерухомленими ЦП).

Див. також:

«Типовой порядок обработки персональных данных вступает сегодня в силу»

«Минюст утвердил Типовой порядок обработки персональных данных»

 

Автор: Канарьова Наталія

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»