• Посилання скопійовано

Мін’юст звертає увагу на виконання вимог Закону щодо відведення та облаштування спеціальних місць для куріння у кафе, барах, ресторанах тощо

Лист Мін’юсту від 09.12.2011 р. №745-0-2-11/7.2

Нагадаємо, що з 01.01.2011 р. заборонено реалізацію (продаж) тютюнових виробів в упаковках, що містять менше ніж 20 сигарет або цигарок, чи поштучно (крім сигар).

Водночас, для осіб, які курять, статтею 13 Закону України від 22.09.2005 р. №2899-IV «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення» запроваджено обмеження щодо впливу шкідливої звички на відвідувачів закладів громадського харчування.

Зокрема, у місцях та закладах, де куріння заборонено, має бути розміщена наочна інформація, яка складається із графічного знака про заборону куріння та тексту такого змісту: «Куріння заборонено!».

У спеціально відведених для куріння місцях розміщується наочна інформація, яка складається із відповідного графічного знака та тексту такого змісту: «Місце для куріння. Куріння шкодить Вашому здоров’ю!».

У закладах громадського харчування відводиться не менше 50% площі торгових залів таких закладів для обслуговування осіб, які не курять.

У місцях для куріння має бути розміщено графічний знак з текстом такого змісту: «Місце для куріння» та інформація про шкоду, яку завдає здоров’ю людини куріння тютюнових виробів, із текстом такого змісту: «Куріння шкодить Вашому здоров’ю!».

При цьому у власників таких закладів виникає чимало запитань. Наприклад: якщо в закладі взагалі заборонено курити, то чи не порушує права осіб, які курять тютюнові вироби, відсутність спеціально відведеного місця для куріння у закладах та спеціально обладнаних місць для куріння біля входу? Чи немає порушення в ситуації, коли курити дозволено лише на літніх майданчиках біля кафе, ресторану тощо без обладнання спеціальним витяжками у приміщенні таких закладів?

Мін’юст не дає жодних відповідей щодо облаштування спеціально відведених місць для куріння, проте звертає увагу на те, що до суб’єктів господарювання застосовуються фінансові санкції у вигляді штрафів у разі необладнання спеціально відведених для куріння місць та нерозміщення наочної інформації, передбаченої статтею 15-2 Закону про алкоголь, — 3400 грн.

Рішення про стягнення цього штрафу приймаються органами ДПС та/або органом, який видав ліцензію на право виробництва і торгівлі спиртом етиловим, коньячним і плодовим, спиртом етиловим ректифікованим виноградним, спиртом етиловим ректифікованим плодовим, спиртом-сирцем виноградним, спиртом-сирцем плодовим, алкогольними напоями і тютюновими виробами, та іншими органами виконавчої влади у межах їх компетенції, визначеної законами України.

 

Автор: Канарьова Наталія

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»