• Посилання скопійовано

Щодо необхідності внесення змін до договорів оренди земельних ділянок при зміні найменування юросіб

Згідно з частиною першою статті 2 Закону України «Про оренду землі», відносини, пов’язані з орендою землі, регулюються Земельним кодексом України, Цивільним кодексом України, цим законом, законами України, іншими нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до них, а також договором оренди землі.

Відповідно до статті 32 Закону України перехід права власності на орендовану земельну ділянку до іншої особи, а також реорганізація юрособи-орендаря не є підставою для зміни умов або розірвання договору, якщо інше не передбачено договором оренди землі.

Своєю чергою, чинними нормативно-правовими актами у галузі земельних ресурсів не передбачено обов’язковості внесення змін до договору оренди землі у разі зміни найменування чи назви юрособи орендаря.

Проте типовим договором оренди землі, затвердженим постановою КМУ від 3 березня 2004 р. №220, передбачено зазначати у договорі оренди землі інформацію про орендаря (прізвище, ім’я та по батькові фізичної особи, найменування юрособи) земельних ділянок.

Статтею 33 Закону України «Про оренду землі» встановлено, що зміна умов договору оренди землі здійснюється за взаємною згодою сторін.

Крім того, статтею 654 Цивільного кодексу України визначено, що зміна або розірвання договору вчиняється у такій самій формі, що й договір, що змінюється або розривається, якщо інше не встановлено договором або законом чи не випливає зі звичаїв ділового обороту.

Тобто за клопотанням однієї зі сторін договору зміни до договору оренди земельної ділянки можуть бути внесені шляхом укладення додаткової угоди про внесення змін до договору оренди землі, яка, як і договір оренди земельної ділянки, набирає чинності після її державної реєстрації, шляхом внесення відомостей про укладену додаткову угоду до розділу 4 Поземельної книги та запису про її реєстрацію до Книги записів реєстрації договорів оренди землі, що проводиться територіальними органами земельних ресурсів за місцем розташування земельної ділянки.

Разом з тим, відповідно до вищезазначеної статті 33 Закону України «Про оренду землі» у разі недосягнення згоди щодо зміни умов договору оренди землі спір вирішується у судовому порядку.

 

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»