• Посилання скопійовано

Зміна найменування орендаря землі може викликати необхідність внесення змін до договору

Якщо підприємство користується земельною ділянкою за договором оренди, то прийняте рішення про зміну організаційно-правової форми чи найменування юр особи буде мати наслідки в частині необхідності внесення змін до договору оренди.

Держземагентство нагадує про те, що відповідно до статті 32 Закону України «Про оренду землі» реорганізація юридичної особи-орендаря не є підставою для зміни умов або розірвання договору, якщо інше не передбачено договором оренди землі.

У свою чергу, діючими нормативно - правовими актами у галузі земельних ресурсів не передбачено обов’язковості внесення змін до договору оренди землі у разі зміни найменування чи назви юридичної особи орендаря.

Проте, типовим договором оренди землі, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 3 березня 2004 р. № 220 передбачено вказувати у договорі оренди землі інформацію про орендаря (прізвище, ім’я та по батькові фізичної особи, найменування юридичної особи) земельних ділянок.

З огляду на положення п.40 Типового договору оренди землі, сторони мають обумовити чи є реорганізація юр особи-орендаря підставою для зміни умов договору. Проте, зміна найменування не завжди пов’язана з реорганізацією.

Держземагентство звертає увагу на те, що у разі, коли сторони договору оренди обумовили необхідність внесення змін у разі зміни найменування, то за клопотанням однієї із сторін договору зміни до договору оренди можуть бути внесені шляхом укладення додаткової угоди про внесення змін до договору оренди землі.

Така додаткова угода як і договір оренди земельної ділянки набирає чинності після її державної реєстрації шляхом внесення відомостей про укладену додаткову угоду до розділу 4 Поземельної книги та запису про її реєстрацію до Книги записів реєстрації договорів оренди землі, що проводиться територіальними органами земельних ресурсів за місцем розташування земельної ділянки.

У Листі від 13.01.2011 р. N 476/27/С5353-11 Держкомзем вказує на порядок внесення такого запису щодо додаткової угоди. Так, після останнього запису в Книзі реєстрації вчиняється новий реєстраційний запис про реєстрацію додаткової угоди до договору оренди землі у загальному порядку із врахуванням змін, які вносяться додатковою угодою до договору оренди землі та формується реєстраційна справа, яка включає три екземпляри додаткової угоди та заповнену реєстраційну картку земельної ділянки.

При внесенні змін до договорів оренди землі у частині зміни назви орендаря, який являться правонаступником, землевпорядні роботи не здійснюються.

 

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»