• Посилання скопійовано

При внесенні землі до СФ — рішення власників слід посвідчити у нотаріуса

На офіційному сайті Держземагентства наведено роз’яснення щодо внесення земельної ділянки до статутного фонду обслуговуючого кооперативу .

Така підстава набуття юрособами прав власності на земельну ділянку для здійснення підприємницької діяльності, як внесення земельних ділянок її засновниками до статутного фонду, передбачена ч. 1 ст. 82 ЗК України. Проте, оскільки у такому разі йдеться про зміну власника, то й відповідно постане питання про переоформлення державного акту на право власності на неї.

Так, відповідно до пп. 2.3 Інструкції про заповнення бланків державних актів на право власності на земельну ділянку і на право постійного користування земельною ділянкою, затвердженої наказом Держкомзему від 22.06.2009 р. №325, при заповнення бланків державних актів на право власності на земельну ділянку у рядку «на підставі» зазначаються назва, дата і номер документа, який є підставою набуття права на земельну ділянку; найменування органу, яким прийнято цей документ (рішення органу місцевого самоврядування або виконавчої влади, суду, договір купівлі-продажу, договір дарування, свідоцтво про право на спадщину, рішення про внесення земельної ділянки до статутного фонду, інші цивільно-правові угоди).

Статтею 56 Закону України «Про землеустрій» передбачено розроблення технічної документації із землеустрою щодо складання документів, що посвідчують право власності на земельну ділянку, право користування земельною ділянкою, при поділі чи об’єднанні земельних ділянок. Така технічна документація розробляється в порядку, встановленому Наказом Держкомзему від 08.10.2009 р. №534.

У листі Держкомзему від 18.10.2010 р. №19522/17/К4438-10 зазначається, що підставою для розробки технічної документації із землеустрою щодо складання документів, що посвідчують право власності на земельну ділянку та видачі державного акта на право приватної власності на земельну ділянку, є нотаріально засвідчене рішення (згода) власника земельної ділянки про її внесення до статутного фонду товариства, яке і зазначається у державному акті на право приватної власності на земельну ділянку у графі «підстава набуття».Аналогічна позиція наведена у роз’ясненні на вказаному вище сайті.

Цікавим є той момент, що ані в жодному листі державних органів (Держкомзем, Держземагентство), ані на наведеному вище сайті не зазначено, на підставі чого саме вони доходять висновку, що рішення про внесення земельної ділянки до статутного фонду має бути нотаріально посвідчене з метою переоформлення державного акта на неї. Щоб відповісти на це питання, слід звернутися до приписів ст. 132 ЗК України. Відповідно до ч. 1 цієї статті, угоди про перехід права власності на земельні ділянки укладаються в письмовій формі та нотаріально посвідчуються. Хоча питання, чи можна назвати рішення про внесення до статуту земельної ділянки угодою, залишається відкритим.

Автор: Канарьова Наталія

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»