• Посилання скопійовано

Роз’яснення держорганів, у т.ч. з податкових відносин, не є податковими консультаціями

Лист Мін’юсту від 22.02.2012 р. №79-0-2-12/8.2(1)

Податкові органи неодноразово звертали увагу на порядок та строки надання податкових консультацій. Тепер до цієї теми долучився і Мін’юст — йдеться про податкові консультації та консультації державних органів, що надаються листами та/або роз’ясненнями.

Справді, чинне законодавство не забороняє звертатися за публічною інформацією до різних державних органів з питань, якими зацікавлений суб’єкт звернення (фізична чи юридична особа, підприємець, організації та установи тощо).

Проте лише податкова консультація має чи може мати певні юридичні наслідки.

Так, податкова консультація має індивідуальний характер та є правовим актом індивідуальної дії, яка може бути оскаржена до суду. Причому за результатами такого оскарження податкова консультація може бути змінена чи скасована. У зв’язку з цим не може бути притягнуто до відповідальності платника податків, який діяв відповідно до податкової консультації, наданої у письмовій або електронній формі, а також узагальнюючої податкової консультації, зокрема, на підставі того, що у майбутньому така податкова консультація або узагальнююча податкова консультація була змінена або скасована.

Тож завдання податкової консультації — убезпечити платника податків від відповідальності за дії, передбачені цією консультацією.

Щодо будь-якого іншого листа чи роз’яснення, отриманого від державного органу, то правовий режим щодо створення, збирання, одержання, зберігання, використання, поширення інформації встановлено Законом України «Про інформацію».

Тож Мін’юст нагадує, що листи міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, у т. ч. якщо вони стосуються податкових відносин, не є нормативно-правовими актами. Вони мають роз’яснювальний, інформаційний характер та не встановлюють нових правових норм.

Автор: Канарьова Наталія

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»