• Посилання скопійовано

У Азарова ускладнили процес отримання позик аграріями

Постанова КМУ від 11.07.2012 р. №640

Затверджене Кабінетом Міністрів зниження з 10% до 7% ставки компенсації відсотків за кредитами в іноземній валюті, що надаються сільськогосподарським виробникам, викличе певні труднощі в і без того непростому процесі отримання таких позик, повідомляє інформаційно-аналітичний центр HelpBizUA.

На думку начальника відділу стратегічного планування продажів комерційного банку Сергія Потімка, ухвалення постанови №640 від 11 липня 2012 року призведе до значного звуження кола договорів, які підпадають під програму урядової підтримки.

За офіційними джерелами, в бюджеті 2012 року вже розподілено кошти на підтримку аграріям на суму 822,3 млн грн. З них 206,4 млн грн пішли на компенсацію відсотків за кредитними та лізинговими договорами. «У 2011 році програма показала свою ефективність. Сільськогосподарським підприємствам надано понад 7,5 млрд грн компенсацій. З них 215,9 млн грн — за кредитами, залученими для придбання сільськогосподарської та зрошувальної техніки вітчизняного та іноземного виробництва», — зазначив пан Потімко.

Крім компенсації ставок за кредитами, державою передбачено низку інших механізмів підтримки аграрної галузі. «Зокрема, йдеться про часткову компенсацію витрат на пересівання озимих зернових культур. За цією програмою з початку року підприємствам АПК виплачено понад 26 млн грн бюджетних коштів. У 2012 році поновлено також держпідтримку виробництва продукції рослинництва на зрошуваних землях шляхом часткової компенсації вартості електроенергії, використаної для поливу сільгоспкультур. На це Мінагропродом передбачено 50 млн грн», — розповів Сергій Потімко. Крім того, законом передбачено надання сільгосппідприємствам інших видів підтримки, зокрема, укладення форвардних контрактів з Аграрним фондом на закупівлю зерна, здешевлення кредитів тощо.

Нагадаємо, Кабінет Міністрів України знизив розмір компенсації ставок за кредитами суб'єктів господарювання агропромислового комплексу в іноземній валюті з 10% до 7% у 2012 році. У гривні розмір компенсації залишається незмінним і становить 2 облікові ставки НБУ, але не вище за розмір кредитної ставки за договором. Нині облікова ставка НБУ дорівнює 7,5%.

Джерело: UBR

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»