• Посилання скопійовано

Обмеження для медичних та фармацевтичних працівників

Закон України від 04.07.2012 р. № 5036-VI Про «внесення зміни до Основ законодавства України про охорону здоров'я щодо встановлення обмежень для медичних і фармацевтичних працівників під час здійснення ними професійної діяльності»

Законом України від 04.07.2012 р. №5036-VI з 1 серпня 2012 року внесено доповнення до Основ законодавства України про охорону здоров'я, згідно з якими медичні та фармацевтичні працівники при здійсненні професійної діяльності не мають права:

-- отримувати від суб'єктів господарювання, які здійснюють виробництво та/або реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення, їхніх представників неправомірну вигоду. (Згідно з Кримінальним кодексом України та Законом України від 07.04.2011 р. №3206-VI «Про основи запобігання та протидії корупції» неправомірна вигода -- це кошти або інше майно, переваги, пільги, послуги, нематеріальні активи, що їх без законних на те підстав обіцяють, пропонують, надають або отримують безоплатно чи за ціною, нижчою від мінімальної ринкової);

-- отримувати від суб'єктів господарювання, які здійснюють виробництво таі/або реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення, їхніх представників зразки лікарських засобів, виробів медичного призначення для використання у професійній діяльності. Виняток становлять випадки, пов'язані з проведенням відповідно до договорів клінічних досліджень лікарських засобів або клінічних випробувань виробів медичного призначення;

-- рекламувати лікарські засоби, вироби медичного призначення, зокрема виписувати лікарські засоби на бланках, що містять інформацію рекламного характеру, та зазначати виробників лікарських засобів (торгових марок);

-- на вимогу споживача при реалізації (відпуску) лікарського засобу не надавати або надавати недостовірну інформацію про наявність у цій аптечній установі лікарських засобів з такою самою діючою речовиною (за міжнародною непатентованою назвою), формою відпуску та дозуванням, зокрема приховувати інформацію про наявність таких лікарських засобів за нижчою ціною. Положення цього пункту поширюються виключно на фармацевтичних працівників.

За порушення вимог цієї статті медичні та фармацевтичні працівники несуть відповідальність.

Така відповідальність передбачена Законом України від 05.07.2012 р. №5065-VI. Згідно зі змінами, що вносяться до ст. 442 КУпАП, порушення обмежень, установлених для медичних та фармацевтичних працівників під час здійснення ними професійній діяльності, тягне за собою накладення штрафу у розмірі 300 н.м.д.г. (5 100 грн). Ті самі дії, здійснені повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення за таке порушення, тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі 1 200 н.м.д.г. (20 400 грн). Цим законом також посилено кримінальну відповідальність за контрабанду лікарських засобів, за фальсифікацію лікарських засобів або обіг фальсифікованих лікарських засобів. При цьому запроваджено кримінальну відповідальність за порушення встановленого порядку доклінічного вивчення, клінічних випробувань та державної реєстрації лікарських засобів.

Джерело: Газета «Приватний підприємець»

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»