• Посилання скопійовано

Порядок проведення земельних торгів у формі аукціону

Закон від 05.07.2012 р. №5077-VI «Про внесення змін до Земельного кодексу України щодо порядку проведення земельних торгів у формі аукціону», чинний з 19.08.2012 р.

ВРУ Законом №5077-VI внесла зміни до Земельного кодексу, відповідно до яких у новій редакції викладено ст. 135 «Земельні торги», ст. 136. «Добір земельних ділянок державної чи комунальної власності та підготовка лотів для продажу на земельних торгах», ст. 137 «Підготовка до проведення та порядок проведення земельних торгів», ст. 138 «Встановлення результатів торгів» та ст. 139 «Оприлюднення результатів земельних торгів».
Зокрема, встановлено, що земельні торги проводяться у формі аукціону, за результатами проведення якого укладається договір купівлі-продажу, оренди, суперфіцію, емфітевзису земельної ділянки з учасником (переможцем) земельних торгів, який запропонував найвищу ціну за земельну ділянку, що продається, або найвищу плату за користування нею, зафіксовану під час проведення земельних торгів.
На земельних торгах не може бути використане переважне право купівлі.
Продаж земельних ділянок, що перебувають у приватній власності, або прав на них (оренди, суперфіцію, емфітевзису) може здійснюватися на земельних торгах виключно з ініціативи власників ділянки. У такому разі земельні торги регулюються положеннями Земельного кодексу, якщо інше не передбачено законом чи договором з виконавцем земельних торгів.
Реєстраційний та гарантійний внески сплачуються учасниками земельних торгів на окремі рахунки виконавця земельних торгів, відкриті в банку.
Сплачені суми реєстраційних внесків поверненню не підлягають, крім випадку, визначеного ч. 3 ст. 138 Земельного кодексу.
Сплачені суми гарантійних внесків (крім випадків, визначених ч. 5 ст. 138 Земельного кодексу) повертаються виконавцем земельних торгів усім учасникам земельних торгів, які не були визнані переможцями, протягом 3 банківських днів з дня проведення торгів.
Умови, оголошені перед проведенням земельних торгів, не підлягають зміні під час укладення договору купівлі-продажу, оренди, суперфіцію, емфітевзису земельної ділянки.
Організатор земельних торгів не пізніше 10 р.д. після підписання договору про проведення торгів передає, а виконавець земельних торгів приймає документи та матеріали на лот. Документація щодо кожного лота оформляється виконавцем земельних торгів в окрему справу і після закінчення торгів передається покупцеві.
Виконавець земельних торгів, отримавши документи та матеріалі на лот, публікує у друкованих ЗМІ загальнодержавної, регіональної та місцевої сфери розповсюдження, а також на офіційному веб-сайті центрального органу виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної політики у сфері земельних відносин, оголошення із зазначенням дати проведення торгів та переліку лотів.
Земельні торги проводяться не раніше 30 днів та не пізніше 90 днів після оприлюднення оголошення.
Особа, яка бажає взяти участь у земельних торгах, не пізніше ніж за 3 р.д. до їх проведення подає виконавцю земельних торгів необхідні документи, визначені в п. 7 ст. 137 Кодексу.
Після реєстрації учаснику земельних торгів видаються вхідний квиток, інформаційна картка на лот та картка учасника (із зазначенням на зворотному боці умов проведення торгів).
Незареєстровані особи до участі у торгах не допускаються.
Лот виставляється на торги за наявності не менш як двох учасників.

Автор: Хоміцка Маріанна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»