• Посилання скопійовано

Захист персональних даних в Україні буде посилено

Парламент прийняв у першому читанні законопроект, яким, серед іншого, пропонують розширити права суб’єктів персональних даних, зокрема на заперечення обробки своїх персональних даних, внесення застережень стосовно їх обробки тощо

Законопроектом №10472-1 пропонується змінити сферу дію Закону «Про захист персональних даних», у т. ч. визначивши, що його дія поширюється на всі дії з обробки персональних даних, а не тільки у базах персональних даних.
Окрім цього, пропонується розширити підстави обробки персональних даних порівняно з чинною редакцією Закону «Про захист персональних даних». Так, до наявних підстав обробки персональних даних (згода на обробку та на підставі закону) пропонується додати: укладання та виконання правочину, стороною якого є суб’єкт персональних даних, або який укладено на користь суб’єкта персональних даних, або для здійснення заходів, які передують укладанню правочину на вимогу суб’єкта персональних даних, виконання володільцем бази персональних даних взятого на себе зобов’язання, задоволення державних інтересів або виконання офіційних повноважень, покладених на володільця бази персональних даних або на третю особу, якій передаються ці дані, захист життєво важливих інтересів суб’єкта персональних даних.
Законопроект також передбачає вилучення з державної реєстрації баз персональних даних, ведення яких пов’язане із забезпеченням і реалізацією трудових відносин, та членів громадських, релігійних організацій, професійних спілок та політичних партій.
Окрім цього, проектом пропонується узгодити між собою норми законів «Про захист персональних даних», «Про доступ до публічної інформації» та «Про інформацію».
Проектом закону також передбачається розширити права суб’єктів персональних даних, зокрема на заперечення обробки своїх персональних даних, внесення застережень стосовно обробки своїх персональних даних, оскарження обробки персональних даних та відкликання згоди на обробку персональних даних.
Також пропонується забезпечити реалізацію принципів «прозорості» та «чесності» обробки персональних даних.

Джерело: Закон&Бізнес

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»