• Посилання скопійовано

Продаж землі іноземним юрособам: переваги та недоліки нових норм

Аналіз наслідків останніх змін до Земельного кодексу щодо продажу земельних ділянок несільськогосподарського призначення іноземним юрособам

Прийняття 2 жовтня 2012 року Закону України «Про внесення змін до Земельного кодексу України щодо набуття права власності на землю» виводить на ринок землі України нових гравців.
Цим Законом передбачено право іноземних підприємств та підприємств, у статутному капіталі яких є іноземні інвестиції, іноземних держав, міжнародних урядових та неурядових організацій набувати земельні ділянки несільськогосподарського призначення на праві власності.
З ухваленням цього Закону відкриваються нові можливості для поліпшення інвестиційного клімату в Україні та підвищення конкурентоспроможності такого товару, як українська земля.
Багато іноземних суб'єктів зацікавлено в придбанні чи будівництві виробничих площ на території України. Можливість мати у власності землю, на якій розташовані ці площі, надає додаткову гарантію їхнім капіталовкладенням.
Відкриття іноземними інвесторами підприємств в Україні створить нові робочі місця для українських громадян. Будівництво таких підприємств за межами міста дозволить, зокрема, вирішити питання безробіття в околицях.
Однією з можливих схем є придбання землі на ім’я офшорної компанії, за гроші українського бізнесу, з метою отримання додаткових гарантій захисту права власності. Це позитивний момент для повернення вивезеного раніше українського капіталу до рідних пенатів.
Іноземні суб'єкти мають репутацію добросовісних платників податків, що дозволить збільшити доходи як місцевих, так і державного бюджету.
Негативним наслідком прийняття Закону стане, можливо, масова зміна цільового призначення земель сільськогосподарського призначення з метою продажу такої землі іноземним суб'єктам. Адже іноземці платять дорожче. Через це ціни на землю з великим ступенем вірогідності зростуть, що поставить вітчизняного покупця в нерівні умови конкуренції.
Незважаючи на можливі негативні наслідки, загалом прийняття Закону приведе до поліпшення економічних показників України і зменшить рівень безробіття.
Наталія Тищенко, керуючий партнер ТзОВ «Юридична компанія «НОБІЛІ»

Джерело: ЮРЛІГА

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»