• Посилання скопійовано

При проходженні вантажів у портах пропонується паперовий документообіг замінити на електронний

Міністерство інфраструктури України ініціює відмову від паперового документообігу при здійсненні контролю та оформлення вантажів та транспортних засобів у портах

На заміну сьогоднішньої практики пропонується створити у портах та ввести у дію електронну інформаційну систему — за аналогією тих, що наразі успішно використовуються у провідних портах Європи. Відповідний проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 21 травня 2012 р. №451» виноситься на публічне громадське обговорення.
Згідно з розробленим документом пропонується створити Єдину інформаційну систему портового співтовариства (ЄІС), до якої підключити адміністрацію та виробничі комплекси порту, стивідорні компанії, контролюючі органи і служби (митну, санітарну, ветеринарну, карантинну, інші), агентські та експедиторські організації та інші організації, що беруть участь у транспортуванні або обробці вантажів, транспортних засобів.
Усі ці учасники через ЄІС здійснюватимуть обмін, перевірку, оформлення, розрахунки та передачу будь-якої інформації, документів, достатніх для контролю та оформлення вантажів і транспортних засобів при вантажних перевезеннях.
Відмітки контролюючих органів про усі прийняті ними рішення щодо товарів та транспортних засобів також проставлятиметься в ЄІС.
Така організація роботи у портах дозволить значно спростити процедуру та скоротити час оформлення вантажів та обробки транспортних засобів, оптимізувати процеси транспортування.
Отже, умови пропуску вантажів через морські та річкові порти, термінали України буде максимально наближено до практики здійснення аналогічної діяльності у провідних світових портах. Це має позитивно позначитися на конкурентоздатності вітчизняних портів. Адже нині в умовах загострення конкуренції за вантажні та транспортні потоки споживачі транспортних послуг при виборі порту орієнтуються не лише на рівень розвитку потужностей та інфраструктури, якість та чіткість технічної роботи, але й обирають порт з найбільш простими та прозорими процедурами контролю.
Довідково
Проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 21 травня 2012 р. №451» розміщено на сайті Мінінфраструктури у розділі «Регуляторна діяльність».
Зауваження та пропозиції до проекту акта можуть надсилатися зацікавленими фізичними та юридичними особами у письмовому та/або електронному вигляді протягом 30 календарних днів з дня його опублікування на адресу: Департамент державної політики в галузі морського та річкового транспорту, 01135, м. Київ, проспект Перемоги, 14; sov@mtu.gov.ua.

Джерело: Міністерство інфраструктури

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»