• Посилання скопійовано

Держспецзв’язку хоче змінити Закон про електронний цифровий підпис

Відповідно до проекту акредитований центр сертифікації ключів зобов'язаний завчасно проходити повторну акредитацію або вживати заходів щодо припинення діяльності відповідно до вимог Закону.

Держспецзв’язку пропонує внести низку змін до Закону. Зокрема, для того щоб електронний цифровий підпис за правовим статусом прирівняти до власноручного підпису (печатки), треба, щоб підпис був накладений за участю особи (на сьогодні такої вимоги в ст. 3 Закону немає).
Основна маса пропозицій стосується сфери контролю. Наприклад, зміни хочуть внести до ст. 12 Закону і встановити, що держконтроль за суб'єктами господарювання у сфері послуг електронного цифрового підпису здійснюється шляхом узгодження регламентів їх роботи, проведення безвиїзного нагляду, планових і позапланових перевірок. Контролюючий орган (Держспецзв’язку) під час здійснення контролю має право:
— на вільний доступ у робочий час на територію і до всіх приміщень акредитованих центрів сертифікації ключів та центрів сертифікації ключів, що використовуються для забезпечення функціонування технічних засобів та зберігання документів з питань надання послуг електронного цифрового підпису;
— видавати розпорядження про скасування, блокування сертифіката ключа і скасування акредитації. Документ визначає випадки, в яких контролюючий орган приймає такі рішення.
Періодичність проведення планових перевірок визначається критеріями ступеня ризику від здійснення господарської діяльності у сфері послуг електронного цифрового підпису, затвердженими Кабміном.
Планові перевірки проводяться в строк до 15 робочих днів, а позапланові — до 10.
Згідно із проектом приписи та розпорядження контролюючого органу слід виконувати в обов'язковому порядку.

Джерело: ЮРЛІГА

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»