• Посилання скопійовано

Нардепи закріплять право дрібних підприємств звітувати раз на рік

У Верховній Раді звернули увагу на те, що в законодавчих актах та урядовій постанові висуваються різні вимоги до звітів дрібних підприємств про свою фінансову діяльність. Як наслідок, ті змушені або частіше готувати звіти, або очікувати застосування штрафних санкцій

Нардепи закріплять право дрібних підприємств звітувати раз на рік

Вихід з-під контролю

Комітет з питань економічної політики рекомендував парламенту прийняти за основу та в цілому проект «Про внесення змін до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» (№3138). Як відзначає автор ініціативи — народний депутат Ігор Васюник (фракція ВО «Батьківщина»), необхідно на законодавчому рівні прописати правила звітності мікропідприємств, які наразі визначені урядовою постановою.

Законом «Про розвиток та державну підтримку малого і середнього підприємництва в Україні» від 22.03.2012 №4618-VI було внесено зміни до Господарського кодексу, відповідно до яких визначено нову категорію суб’єктів господарювання — мікропідприємництва. Згідно з нормами ст.55 ГК до них належать «юридичні особи — суб’єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми та форми власності, у яких середня кількість працівників за звітний період (календарний рік) не перевищує 10 осіб та річний дохід від будь-якої діяльності не перевищує суму, еквівалентну 2 мільйонам євро» (наразі це близько 22 млн грн.).

Разом з тим вимоги до фінансової звітності суб’єктів господарювання встановлені ст.11 закону «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», №996-XIV, відповідно до якої для суб’єктів малого підприємництва встановлюється скорочена за показниками фінансова звітність у складі балансу та звіту про фінансові результати, але такі суб’єкти зобов’язані подавати квартальні й річні фінансові звіти. При цьому для мікропідприємництва цей закон не встановлює жодних додаткових спрощень.

Полегшення щодо фінзвітності встановлені лише для юридичних осіб, котрі відповідають критеріям, визначеним п.154.6 ст.154 Податкового кодексу. Проте не всі суб’єкти мікропідприємництва відповідають тим критеріям, тому частина з них зобов’язана складати та подавати звіти щоквартально.

Урядова ініціатива

Як відзначає І.Васюник, протягом останнього часу відбувається поступове спрощення системи обліку та звітності для суб’єктів малого бізнесу й мікропідприємництва. Зокрема, з 1 січня цього року певна категорія платників податку на прибуток згідно з нормами п.57.1 ст.57 ПК подають до органів контролю річну податкову декларацію.

Кабмін також підтримує позицію щодо запровадження для суб’єктів мікропідприємництва фінансової звітності раз на рік. Саме такі правила передбачаються постановою від 16.01.2013 №29.

Як наслідок, наголошує І.Васюник, підприємці стоять перед вибором: або виконувати норми постанови Уряду й при цьому ризикувати наразитися на штрафні санкції за невиконання норм закону №996-XIV, або все ж керуватися цим законом і готувати звіти кожного кварталу. Тому, переконаний нардеп, необхідно врегулювати це питання на законодавчому рівні. Він пропонує внести зміни до ст.11 закону «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», згідно з якими юрособи, котрі належать до суб’єктів мікропідприємництва, «зобов’язані складати та подавати до відповідних органів фінансову звітність, передбачену для суб’єктів малого підприємництва, один раз на рік».

Ініціативу підтримало головне науково-експертне управління ВР. Воно назвало пропозиції слушними та не заперечувало проти можливості ухвалення документа в першому читанні. Однак у парламентському Комітеті з питань економічної політики вирішили піти ще далі й рекомендували колегам ухвалити зміни не тільки в першому читанні, а й відразу в цілому.

Таким чином, можна сподіватися, що зміни будуть підтримані вже найближчим часом, адже вони не суперечать ані позиції Кабміну, ані руху держави в напрямку дерегуляції підприємницької діяльності.

Джерело: Закон&Бізнес

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»