• Посилання скопійовано

Підприємці не зобов’язані нотаріально засвідчувати копії близько 15-ти документів

В.о. Президента України Турчинов О.В. підписав Закон, яким вносяться зміни до деяких законодавчих актів України щодо засвідчення вірності копій документів

Підприємці не зобов’язані нотаріально засвідчувати копії близько 15-ти документів

Законом № 1253-VII "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо засвідчення вірності копій документів і виписок з них та справжності підпису на документах" розширюється перелік випадків засвідчення вірності копій (фотокопій) документів і виписок з них, справжності підпису на документах не лише нотаріально, а й посадовими особами органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій тощо.

У ряді випадків вимоги нотаріального засвідчення копій ускладнюють процедуру оформлення документів та призводять до зайвого матеріального навантаження на осіб, оскільки нотаріальне завірення є платним.

Закон скасовує обов’язок нотаріального засвідчення вірності копій близько 15-ти документів, що використовуються у цивільних та господарських відносинах (наприклад, копію виданої заявнику ліцензії на відповідний вид діяльності, копії установчих документів фізичних або юридичних осіб, які бажають зареєструвалися як учасники аукціону, конкурсу; копію ліцензії на право надання послуг з перевезення пасажирів).

При цьому, можливість засвідчення копій документів нотаріусом не відміняється.

Варто відмітити, що від моменту розробки до моменту прийняття закону пройшло багато часу і проект неодноразово вносився в Парламент різними суб’єктами, проте ідея такого проекту першочергово виникла у Держкомпідприємництва спільно з Адміністрацією Президента України.

Михайло Бродський неодноразово наголошував на необхідності скасування всіх зайвих грошових та часових затрат суб’єктів, які виникають через необхідність засвідчення та оформлення певних документів.

Закон набирає чинності через 60 днів з дня його опублікування. 

Джерело: Державна регуляторна служба України

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»