• Посилання скопійовано

Позачергове засідання Верховної Ради України 17 грудня 2015 р. Як це було

Три години розмов – і над проектами бюджету-2016 та змін до Податкового кодексу працюватиме спеціально створена робоча група

Позачергове засідання Верховної Ради України 17 грудня 2015 р. Як це було

Кількість народних обранців, які зібралися в сесійній залі, щоб обговорити головні фінансові документи країни, була майже рекордною – 350 осіб.  Перед початком засідання, роздаючи інтерв’ю на камери, депутати намагалися бодай якось спрогнозувати сьогоднішнє проходження в парламенті реформаторського пакету законів від уряду. А вже відкриваючи засідання, спікер Верховної Ради Володимир Гройсман вніс ясність у цей процес: урядовим законопроектам – обговорення, а потім спільна робота над ними і прийняття. Коли – не в цьому році точно. Як запропонував Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк, доцільно прийняти в першому читанні редакцію Податкового кодексу, запропоновану урядом, тоді як сам доопрацьований і широко обговорений у суспільстві документ — ввести в дію впродовж 2016 р.

Частина перша. Бюджет

Представляючи проект Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» (реєстр. № 3000), міністр фінансів Наталія Яресько вкотре акцентувала увагу на його основних параметрах і зауважила, що уряд продовжує курс на децентралізацію. На що Володимир Гройсман заперечив: мовляв, побачив у документі протилежне - руйнацію децентралізації. Аналогічної думки і заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань бюджету Сергій Мельник: «У бюджеті закладено відхід від курсу держави на децентралізацію».

Про бюджет-2016 депутати з різних фракцій і груп висловлювалися по-різному. Об’єднувала їх лише констатація того факту, що зміни до документа не те, що потрібні – необхідні.

Віктор Пинзеник (БПП): «Минулого року інфляція склала 25%, цього року вже 46%. Пояс можна затягувати до хребта, далі його затягувати нікуди. І заберіть руки від українських пенсіонерів!»

Віктор Бондар («Відродження»)«Це є бюджет соціального проїдання, пограбування і розвалу країни. Подивіться, що робиться з Податковим кодексом» Після цих новел до Кодексу бізнес думає про те, як вкласти гроші в квитки і виїхати за кордон».

Павло Унгурян («Народний фронт»): «Бюджет на 2016 рік ми  маємо прийняти збалансований, зберігаючи досягнення бюджету-2015. Давайте робити це разом».

Микола Скорик («Опозиційний блок»): «За цей проект бюджету і пакет законів, які з точки зору уряду мають реформувати економіку, ми голосувати не будемо».

Юлія Тимошенко («Батьківщина»): «Ми зараз розглядаємо проект закону про бюджет на неіснуючій податковій базі. Три мільйони малих підприємців, які є самозайнятими, практично будуть викинуті на вулицю разом з родинами. Це бюджет прощання: або з урядом, або з країною».

Олег Ляшко (РПЛ): «Якщо ви в бюджеті закладаєте зростання ВВП на 2%, то ми до рівня Уганди будемо йти 25 років, а до рівня Швейцарії – 250 років. У нас немає іншого шляху, аніж радикальна модернізація нашої економіки. Ви знищуєте малий і середній бізнес замість того, щоб дати йому можливість для розвитку. Це політика жебраків, це політика поразки, це політика дефолту».

Андрій Деркач («Воля народу»)«Ви пропонуєте знову запровадити податки на пенсії, прикриваючи перевірки людей словом «верифікація». Ми виступаємо проти такої філософії й таких підходів до знищення держави й населення».

Олег Березюк («Самопоміч»): «Ми цим бюджетом точно знищуємо малий і середній бізнес. Ми цим бюджетом додумалися знищити практично неіснуючу якісно систему охорони здоров’я… Але треба щось робити. Ми готові працювати день і ніч і прийняти бюджет, тому що це наша робота».

Юрій Луценко (БПП): «Просто відкидати урядові закони – для цього парламенту мало. Потрібно знайти компроміс. Ми пропонуємо відкласти урядову редакцію Податкового кодексу для його відшліфування з тим, щоб він був введений в дію з 2017 р. Бухгалтери не повинні вішатися 1 січня. Бюджет потрібно приймати на основі діючого Кодексу».

Так чи інакше, але в результаті дискусії Арсеній Яценюк пообіцяв: «Ми його (бюджет-2016. – Ред.) доопрацюємо, збалансуємо і спільними зусиллями приймемо».

Частина друга. Податкова реформа

Проект Закону «Про створення конкурентних умов в оподаткуванні та стимулювання економічної діяльності в Україні» (реєстр. №3630) викликав не менший шквал емоцій у народних депутатів, підтримати яких під стіни парламенту вийшли тисячі підприємців. Розповідаючи про зниження ставки ЄСВ з 41 до 20%; запровадження ставок ПДФО і ПП – 18% (2016 р.), 17% (2017 р.) тощо, Наталія Яресько не забула і про спрощенців, які, на переконання чиновників Мінфіну, сидять на схемах оптимізації сплати податків, а тому держава просто змушена змусити їх ділитися із собою «по справедливості». «Ті, хто протестує проти будь-яких змін у спрощеній системі оподаткування, хочуть зберегти свій привілейований статус порівняно з бідними людьми, які сплачують більші податки. Ми твердо переконані, що спрощена система має працювати для дрібних підприємців», - зазначила міністр фінансів.

Віктор Галасюк (РПЛ): «Приватизація, гральний бізнес та видобуток бурштину не витягнуть економіку з прірви. Економічні реформи - це не затягування пасків населенню, підвищення тарифів, оподаткування пенсіонерів, знищення спрощеної системи оподаткування. Якщо вже нема політичної волі прийняти правильну податкову реформу, то давайте хоча б цю провалимо».

Максим Бурбак («Народний фронт»): «Маємо відкинути політиканство й популізм. Бюджет і податкова реформа мають перейти з майданчиків політичних ток-шоу в стіни парламенту».

Тетяна Острікова («Самопоміч»): «В парламенті відбувається театр абсурду. Ми всі розуміємо, що король голий. Доходи бюджету існують тільки в уяві Міністерства фінансів, а витрати на 100-150 млрд. грн. дуті. Сьогодні – день похорон довіри громадян до українського уряду».

Олександра Кужель («Батьківщина»): «У продовження траурної церемонії хочу нагадати уряду, що Маргарет Тетчер говорила: немає державних коштів – є кошти платників податків. Ви порахували, скільки вам буде коштувати, коли 400 тис. підприємців закриються і прийдуть на біржу праці? Всі диктатори дуже бояться малий і середній бізнес. Цей Податковий кодекс не може бути прийнятий. Це є повідомлення бізнесу, на жаль, про смерть».

Анатолій Гіршфельд («Воля народу»): «За рахунок яких положень цього Податкового кодексу ми з вами відновимо робочі місця у промисловості? Я пропоную створити робочу групу з фракцій, обговорити, які реформи повинні бути в Україні…»

У свою чергу, Наталія Королевська («Опозиційний блок») спробувала себе в ролі арбітра: «Підніміть руку, хто в цій залі за цей Податковий кодекс і за цей бюджет?» До слова, таких особистостей виявилося аж дві включно з міністром фінансів.

За результатами позачергового засідання бюджет і зміни до Податкового кодексу були відправлені на доопрацювання в робочій групі, склад якої не оголосили, але запевнили: включать до нього фахових представників як від уряду, так і від парламенту. «Я закликаю всіх до відповідального компромісу – не політичного, не популістичного, а відповідального, який можна знайти в стінах парламенту», — звернувся до присутніх голова Верховної Ради Володимир Гройсман, закриваючи позачергове засідання парламенту. Усе, що залишається платникам у даній ситуації, – чекати, коли ж нарешті у законодавчої та виконавчої гілок влади зійдуться дебет із кредитом. Благо, знову «під ялинку» вчити матчастину не доведеться.

=================

Про основні новації компромісного проекту податкової реформи можна дізнатись тут >>>

Докладніше про зміни по основних податках тут: податок на прибутокПДВ, спрощена система оподаткування.

Докладніше про зміни, запропоновані в законопроекті №3357 (ліберальна податкова реформа) читайте тут >>>

Усі новини про податкову реформу тут >>>

Усе про держбюджет-2016 >>>

Джерело: Вісник. Офіційно про податки

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»