• Посилання скопійовано

Держава надаватиме добросовісним підприємствам статус економічних операторів

Кабінет Міністрів України схвалив законопроект про запровадження в Україні інституту уповноважених економічних операторів

Держава надаватиме добросовісним підприємствам статус економічних операторів

25 травня Уряд схвалив законопроект про запровадження в Україні інституту уповноважених економічних операторів (УЕО), що був розроблений Міністерством фінансів за участю експертних та громадських організацій,  - повідомляє прес-служба КМУ.

Міністерство фінансів працює над реалізацією системної реформи митниці, що передбачає, зокрема, наближення українського законодавства в податковій та митній сфері до Угоди між Україною та ЄС про поглиблену зону вільної торгівлі (EUDCFTA). В рамках цієї політики було розроблено проект закону про інститут УЕО, аналогічний тому, що функціонує в ЄС, та який є одним із основних базисів митного співробітництва між Україною та ЄС.

Ухвалений закон передбачає, що держава надаватиме добросовісним підприємствам сертифікати УЕО (сертифікат щодо надійності та безпеки та/або сертифікат на спрощення митних процедур). Залежно від виду сертифікату, підприємства зі статусом УЕО зможуть користуватись, зокрема, такими спрощеними процедурами:

- митне оформлення у першочерговому порядку із застосуванням меншого обсягу митних процедур;

- подання короткої ввізної декларації зі зменшеним переліком відомостей;

- отримання завчасного повідомлення про проведення митного огляду та обрання місця його проведення тощо.

Законопроект також встановлює прозорий порядок надання статусу УЕО на основі чітко визначених критеріїв. Зокрема, УЕО має суворо дотримуватись положень законодавства України, дотримуватись стандартів надійності та безпеки, мати бездоганну ділову репутацію та фінансову стійкість підприємства, позитивну історію виконання зобов’язань тощо.

Підприємство, яке набуває статусу УЕО, стає повноцінним учасником так званого міжнародного ланцюга безпечних поставок, що сприятиме підвищенню їх конкурентоспроможності на зовнішньому та внутрішньому ринках. Кінцевим результатом реформи стане взаємне визнання українських та європейських УЕО.

Джерело: Урядовий портал

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»