• Посилання скопійовано

Держбюджет-2017 прийнято в першому читанні

Сьогодні, 20 жовтня, Верховна Рада ухвалила в першому читанні проект Державного бюджету на 2017 рік

Держбюджет-2017 прийнято в першому читанні

За відповідне рішення проголосували 230 народних депутатів.

Цього року вперше за багато років проект бюджету був вчасно схвалений Урядом та внесений на розгляд Парламенту з дотриманням усіх норм бюджетного законодавства. Це дало достатньо часу народним депутатам та всім охочим для ознайомлення з документом.

Під час розробки проекту держбюджету-2017 Мінфін намагався бути максимально відкритими. З цією метою до процесу формування бюджету були залучені незалежні експерти та представники громадянського суспільства для перевірки розрахунків і прогнозів доходів. В результаті Уряд сформував реалістичний та відповідальний бюджет з ефективним використанням бюджетних коштів та забезпеченням при цьому основних потреб громадян.

Окрім того, цьогоріч Мінфін змінив основні підходи до розробки бюджету - першочерговими були доходи, а похідними - видатки. Тобто бюджет формувався не від побажань, а від реальних можливостей. Це дасть можливість отримати заплановані надходження, не створюючи тиск на бізнес, а навпаки - стимулюючи економічний розвиток.

Бюджет-2017 відрізняється також чіткою пріоритезацією ключових сфер, які отримали пріоритетну увагу та повне забезпечення фінансовим ресурсом. При цьому пріоритети визначались не від обсягу фінансування, а від необхідності реформувати та розвивати певний напрямок. Тобто фінансуватися будуть лише ті сфери, які вже реформовані або в процесі реформування. Таким чином, завдяки зміні підходів до фінансування Мінфін стимулюватиме реформи у низці галузей.

Водночас, у проекті держбюджету-2017 запроваджено середньострокове планування бюджету та закладено план розвитку економіки країни на перспективу. Прогнозування на кілька років вперед дозволить проводити системні глибокі реформи та покращити бізнес-клімат.

"Ми врахували лише ті пропозиції народних депутатів, які підкріплені чітким розрахунком та фінансовим ресурсом. Ми вдячні комітету ВРУ з питань бюджету та його секретаріату за плідну співпрацю, конструктивний і змістовний діалог", - зазначив Міністр фінансів Олександр Данилюк.

Міністерство фінансів вітає успішне ухвалення у ВР в першому читанні проекту бюджету на 2017 рік і закликає парламентарів до якісної та відкритої дискусії у Парламенті. Ми відкриті до діалогу та обговорення проекту з народними депутатами та широкою громадськістю. Розраховуємо на результативну роботу, спільне вироблення оптимальних рішень та підтримку держбюджету-2017 Парламентом.

Читайте також:

Закон про Держбюджет має бути прийнятий до 1 грудня;

- Оприлюднено текст проекту держбюджету-2017: основні цифри;

- Основні макроекономічні показники проекту бюджету на 2017 рік 

Усі новини на тему>> 

Джерело: Міністерство фінансів України

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»