• Посилання скопійовано

Сьогодні вночі прийнято Держбюджет-2017 і ще 5 законів. Найголовніше

Верховна рада прийняла в другому читанні і в цілому закон №5000 "Про державний бюджет на 2017 рік". За відповідне рішення проголосували 275 народних депутатів; впорались менше ніж за 5 годин

Хроніка прийняття

Розгляд Держбюджету-2017 мали розпочати опівночі. На початку вечірнього засідання у залі зареєструвалося 374 депутатів. Перед тим як голосувати за закон про бюджет на 2017 рік народні депутати прийняли ряд пов'язаних з ним законопроектів. Зокрема:

рада

 

Передбачалося, що протягом годинної перерви, з 23:00 до 00:00 годин, бюджетний комітет Ради мав би розглянути і погодити всі правки в проект бюджету-2017 з урахуванням проголосованих законопроектів. 

Фактично ж засідання комітету почалося ближче до першої ночі. Поки комітет розглядав бюджет, у Раді обговорили та проголосували законопроект №5368, яким передбачені правки в Податковий кодекс (докладніше тут) та встигли проголосувати законопроект "Про Вищу раду правосуддя" (більше тут).

 

 

В цей же час до Ради прибули Президент Петро Порошенко і лідер "Народного фронту" Арсеній Яценюк.

Ближче до 4 ночі бюджетний комітет ухвалив рішення. Депутати-члени комітету проголосували за проект бюджету-2017 в закритому режимі. Рекомендацію до прийняття в другому читанні та в цілому підтримали практично всі депутати комітету, крім трьох: Олега Медуниці ("Народний фронт"), Ярослава Маркевича ("Самопоміч") і Юрія Левченко ("Свобода").

 

 

О 03:50 Рада приступила до розгляду бюджету-2017. Його представляв Міністр фінансів. Через годину обговорення закінчились, із заключним словом виступив В. Гройсман. Депутатам дали 10 хвилин для того, щоб висловити свої зауваження, а о 04:53 усе скінчилось: за держбюджет-2017 проголосували 275 нардепів.

 

"Це людоцентричний бюджет. Ми забезпечимо видатки оборони, ми будемо будувати масштабно дороги, ми будемо підтримувати аграрний сектор",- прем’єр Гройсман

 

 

Показники бюджету-2017

Доходи проекту держбюджету на 2017 рік передбачено сумі 721 398,4 млн грн, у тому числі доходи загального фонду – 669 409,0 млн грн та доходи спеціального фонду – 51 989,4 млн гривень.

Видатки проекту держбюджету на 2017 рік передбачено у сумі 790 393,5 млн грн, у тому числі видатки загального фонду - 735.378,5 млн грн та видатки спеціального фонду – 55 015,0 млн гривень.

 

 

Граничний обсяг дефіциту держбюджету-2017 визначено у сумі 77 547,0 млн грн, у тому числі граничний обсяг дефіциту загального фонду – 62 338,1 млн грн та граничний обсяг дефіциту спеціального фонду -  15 208,9 млн гривень.

При цьому дефіцит бюджету-2017 визначено на рівні 3% ВВП, обсяг державного боргу - не більше 66% ВВП, надання держгарантій в розмірі не більше 5% доходів загального фонду бюджету, курс гривні на рівні в середньому за рік 27,2 гривень за долар.

 

 

У 2017 році прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць встановлюється у розмірі з 1 січня 2017 року - 1544 гривні, з 1 травня - 1624 гривні, з 1 грудня - 1700 гривень. 

Мінімальну заробітну плату передбачається встановити у 2017 році у місячному розмірі з 1 січня - 3200 гривень, а у погодинному розмірі з 1січня - 19,34 гривні.

 

У 2017 році прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць встановлюється у розмірі 1544 гривні з 1 січня, 1624 гривні з 1 травня, 1700 гривень з 1 грудня. Мінімальну заробітну плату встановлено у місячному розмірі 3200 грн.

 

 

 

Що було проголосовано у законопроекті №5132?

Зміни в частині податку на додану вартість 

рахунки в системі електронного адміністрування ПДВ, які додатково відкриті сільськогосподарським підприємствам, обрали спеціальний режим оподаткування ПДВ, закриваються з дня, наступного за граничним терміном сплати податкових зобов'язань по грудень 2016 року, для платників, які обрали квартальний податковий період - за ІV квартал 2016 року; 

реєстрація податкових накладних та / або розрахунків коригування до податкових накладних у Єдиному реєстрі податкових накладних, складених сільськогосподарськими підприємствами, які обрали спеціальний режим оподаткування ПДВ, за операціями з постачання сільськогосподарських товарів / послуг, повинна бути здійснена не пізніше 15 січня 2017 роки; 

реєстрація зазначених податкових накладних та / або розрахунків коригування до податкових накладних не може здійснюватися з порушенням цього терміну. 

Зміни в частині акцизного податку

Передбачається збільшити ставки акцизного податку на алкогольні напої на 20%, на виноробну продукцію та слабоалкогольні напої на індекс споживчих цін 12%, передбачено підвищення з 2017 року розміру специфічної складової акцизу на тютюнові вироби на 40%, адвалорна складова залишається на рівні 12%; ввести єдину ставку акцизного податку на дизельне паливо 125,5 євро за 1000 л замість диференційованої ставки 125,5 євро і 95 євро в залежності від вмісту сірки і привести коди УКТ ЗЕД, до яких відноситься паливо пічне побутове відповідно до митним тарифом України.

Зміни в частині екологічного податку та рентної плати

Проектом закону передбачається переглянути ставки екологічного податку та рентної плати з урахуванням індексу споживчих цін та індексу цін виробників промислової продукції, які згідно з постановою Кабміну в 2016 році прогнозовані на рівні 112,0 та 110,4 відсотка відповідно.

Так, з огляду на сфери застосування податків, ставки екологічного податку та рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України (крім ставки для стільникового радіозв'язку) з урахуванням прогнозного індексу споживчих цін у 2016 році збільшені на 12%. Ставки рентної плати за користування надрами в цілях, не пов'язаних з видобуванням корисних копалин, рентної плати за спеціальне використання води та рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів з урахуванням прогнозного індексу цін виробників промислової продукції в 2016 році збільшено на 10,4%.

На всі свердловини при видобутку газу, нафти та конденсату з нових родовищ, де буріння почнеться з 1 січня 2017 року, буде поширюватися рентна ставка в 29% і 14% в залежності від глибини покладів.

Крім того, профільний комітет запропонував норму, згідно з якою рентна ставка складає 2% для видобування з важковидобувних покладів для всіх видобувачів. Згодом в залі правка була підтверджена, проте на прохання прем'єр-міністра Володимира Гройсмана нардепи її переголосували і відхилили. 

Зміни для с/г виробників

Також встановлюється, що з 1 січня 2018 року  розподіл бюджетної дотації  здійснюється у сумі  не більше ніж 150 мільйонів гривень на одного сільськогосподарського товаровиробника на рік з урахуванням пов’язаних з таким товаровиробником осіб у значенні підпункту 14.1.159 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України. Нормативна грошова оцінка сільськогосподарських земель буде проіндексована з коефіцієнтом 1, несельхозземлі - 1,06, для бізнесу на 4 групи єдиного податку (фіксований сільгоспподаток) - 1,14.

 Докладно про основні зміни, запропоновані законопроектом №5132, ми раніше писали туттут і тут.

 

 

Що голосували у законопроекті №5638?

Перед Держбюджетом Верховна Рада в другому читанні та в цілому ухвалила законопроект №5368. "За" проголосували 240 народних депутатів

Документ передбачає створення єдиного реєстру ПДВ, ліквідацію податкової міліції та створення нового органу - Фінансова поліція, діяльність якого регламентуватиметься окремим законом.

Також Закон передбачає запровадження єдиного публічного Реєстру заяв на бюджетне відшкодування ПДВ відповідно до якого кошти, які підлягають відшкодуванню, будуть перераховуватися в автоматичному режимі.

Днем раніше, у вівторок, на засіданні комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики депутати прибрали з законопроекту пропозицію про передачу баз даних від ДФС до Мінфіну, яку уряд і Мінфін раніше називали однією з ключових антикорупційних норм в цьому проекті.

Мінфін погодився з таким вилученням, а глава комітету Ніна Южаніна сказала, що відмова від цієї статті є вимогою Міжнародного валютного фонду.

Більше про прийняття цього законопроекту та зміни, передбачені ним, читайте тут>>

 

 

Важливо: законопроектом №5132 скасовано 2% пенсійний збір з обміну валюти

"За" законопроект №5132 проголосувало 235 народних депутатів. Документом, в тому числі, вносяться зміни до закону "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування". 

Як відомо, з 2015 року Верховна Рада підвищила збір на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування з операцій купівлі іноземної валюти фізичними особами з 0,5% до 2%. Пенсійний збір при купівлі іноземної валюти (ставка 2%) сплачували тільки фізичні особи, які здійснювали придбання валюти виключно в готівковій формі (крім фізичних осіб, які купували іноземну валюту для погашення кредитів). Юридичні особи за усіма операціями з придбання та продажу валюти, як у готівковій, так і безготівковій формах, з 2015 року пенсійний збір не сплачували.

 

Що далі?

Що саме проголосуали депутати, які пункти і цифри будуть у кінцевому документі - нікому 100% не відомо.

Тож стежимо за новинами, чекаємо офіційного опублікування.

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»