• Посилання скопійовано

Зареєстровано проект Закону "Про ринок земель"

Метою прийняття Закону “Про ринок земель” є правове врегулювання питань, пов’язаних з організацією і функціонуванням ринку земель в Україні

Зареєстровано проект Закону "Про ринок земель"

14 вересня 2017 року у ВРУ зареєстровано проект Закону про ринок земель (реєстр. №7112).

 

Передісторія

Законопроект у поданій редакції був внесений до Верховної Ради України 28 лютого 2008 року Кабінетом Міністрів України під керівництвом Юлії Тимошенко та зареєстрований у Парламенті за № 2143. 

17 червня 2008 року законопроект був розглянутий на засіданні Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин, який рекомендував Парламенту його відхилити.

11 березня 2010 року законопроект було відкликано у зв’язку з припинення повноважень Уряду під керівництвом Юлії Тимошенко.

 

Чому потрібний такий закон

Як зазначено у пояснювальній записці, час довів, що даний законопроект був високоякісним документом, який містив у собі весь склад правових норм, необхідних для функціонування цивілізованого ринку сільськогосподарських земель в Україні.

На думку законотворців, якщо б він все ж таки був прийнятий, економічна ситуація в Україні була б набагато кращою за сьогоднішню завдяки притоку інвестицій та розвитку ринкових відносин у земельній сфері. Спрямованість на поліпшення інвестиційного клімату, забезпечення прав власників земельних ділянок, недопущення тінізації земельного ринку та надмірної концентрації земельних ділянок у приватній власності залишаються пріоритетами державної політики у земельній сфері і сьогодні.

Тому існує нагальна необхідність повторного подання даного законопроекту до Верховної Ради та якнайшвидшого його розгляду на пленарному засіданні Парламенту.

У процесі доопрацювання законопроекту до другого читання, на думку нардепів, слід обговорити доцільність наявності у його складі положень щодо порядку проведення земельних торгів з огляду на те, що ще положення з такою ж сферою регулювання вже присутні у Земельному кодексі України.

 

Що пропонується?

Метою прийняття Закону  “Про ринок земель” є правове врегулювання питань, пов’язаних з організацією і функціонуванням ринку земель в Україні  шляхом визначення у  законопроекті правових та економічних засад ринкового обігу земельних ділянок, встановлення економіко-екологічних та правових обмежень щодо обігу земель сільськогосподарського призначення з метою запобігання спекулятивним операціям та монополізації ринку земель сільськогосподарського призначення, оптимізації сільськогосподарського землекористування при обігу земельних ділянок, визначення ефективного власника землі.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Верховна Рада України

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»