• Посилання скопійовано

Рада ухвалила зміни до закону про захист економічної конкуренції

ВРУ ухвалила кілька законопроектів, якими внесла зміни до Закону «Про захист економічної конкуренції». Зокрема, удосконалено процедуру контролю за концентрацією суб’єктів господарювання

Рада ухвалила зміни до  закону про захист економічної конкуренції

Сьогодні, 9 листопада, Верховна Рада прийняла такі законопроекти, які вносять зміни до  Закону "Про захист економічної конкуренції":

 

1) Закон "Про внесення змін до Закону України "Про захист економічної конкуренції" щодо удосконалення процедур контролю за концентрацією суб'єктів господарювання" (законопроект №4287).

За цей документ проголосували 228 нардепів.

Як повідомляє прес-служба ВРУ, Законом передбачено надати право Антимонопольному комітету України запровадити правовий механізм, що не допускатиме легітимацію придбань та злиттів суб’єктів господарювання за участю осіб, до яких застосовуються спеціальні економічні заходи під час здійснення контролю за концентраціями суб’єктів господарювання.

Таким чином, як зазначено у пояснювальній записці, пропонується:

- статтю 26 Закону доповнити положенням про повернення Комітетом заяви без розгляду у зв’язку з застосуванням до учасника концентрації санкцій відповідно до Закону України «Про санкції» при поданні заяви про надання дозволу на концентрацію суб’єктами господарювання;

- статтю 27 Закону доповнити положенням про залишення Комітетом без  розгляду заяви у зв’язку з застосуванням санкцій до учасника концентрації під час розгляду заяви про концентрацію;

- статтю 32 Закону доповнити положенням про закриття розгляду справи про концентрацію без прийняття рішення по суті у випадку застосування до учасника концентрації санкцій під час розгляду справи про концентрацію. 

Закон прийнято з урахуванням пропозицій і техніко-юридичними правками.

 

2) Закон «Про внесення змін до деяких законів України про захист економічної конкуренції» (законопроект №6723)

Цей Закон підтримали 239 народних депутів. Зміни спрямовані на подальше вдосконалення законодавства про захист економічної конкуренції щодо:

  • порядку надання дозволів на здійснення вертикальних узгоджених дій,
  • спрощеного порядку розгляду заяв про надання дозволу на концентрацію,
  • порядку початку розгляду справ та закриття справ без прийняття рішення по суті;
  • підвищення розміру штрафів, які вправі накладати територіальні відділення Антимонопольного комітету України;
  • виконання рішень Антимонопольного комітету України тощо.

 

3) Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення принципів процесуальної справедливості та підвищення ефективності проваджень у справах про порушення законодавства про захист економічної конкуренції» (законопроект №6746).

За цей Закон проголосували 230 нардепів. Зміни спрямовані на вдосконалення процедури розслідування порушень у сфері економічної конкуренції, закріплення в законах прав осіб, які беруть участь у справах, шо розглядаються органами Антимонопольного комітету України, гарантій цих прав, а також механізмів реалізації таких прав.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Верховна Рада України

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»