• Посилання скопійовано

Бізнес в зоні АТО знову кредитуватимуть. Набрав чинності закон!

Сьогодні, 21 березня, набрав чинності закон щодо відновлення можливостей розвитку малого та середнього бізнесу з використанням позикового фінансування на території проведення АТО. Зокрема, скасовано заборону на нарахування пені та штрафів на суму заборгованості

Бізнес в зоні АТО знову кредитуватимуть.  Набрав чинності закон!

19 березня 2018 року Президент підписав Закон України від 21.12.2017 р. № 2266-VIII «Про внесення змін до Закону України "Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції" щодо відновлення можливостей розвитку малого та середнього бізнесу з використанням позикового фінансування на території проведення антитерористичної операції» (він же раніше законопроект №7338, про який ми писали тут).

Згідно з текстом Закону, він набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування. Офіційна публікація відбулася 20.03.2018 р. в "Голосі України" № 51. Таким чином, Закон набрав чинності сьогодні, 21 березня 2018 року.

 

Що саме змінює цей Закон?

Нагадаємо, що кілька років тому було прийнято рішення про встановлення мораторію на стягнення за договорами іпотеки та застави, а також заблокована можливість укладення нових договорів для банків на території Донецької та Луганської областей. Тепер цей мораторій скасовано, що відповідно розблоковує отримання нових кредитів за договорами іпотеки.

Також  у ст. 2 Закону №1669 уточнено, що положення частин першої і другої цієї статті не поширюються на нарахування пені та/або штрафів на основну суму заборгованості із зобов’язань за кредитними договорами та договорами позики, укладеними з юридичними особами і ФОП, місцезнаходженням яких є територія проведення АТО (крім населених пунктів згідно з переліками, передбаченими частиною четвертою статті 4 цього Закону), якщо такі договори укладені після 1 січня 2018 року або до яких після 1 січня 2018 року за погодженням сторін вносилися зміни в частині продовження строків виконання зобов’язань та/або зменшення розміру процентів, штрафних санкцій.

Крім того, відновлено норму про право іпотекодержателя на набуття права власності на предмет іпотеки, право на продаж предмета іпотеки чи реалізацію предмета іпотеки на прилюдних торгах. Згідно зі змінами до ст. 9 Закону, "Положення частини першої цієї статті, крім зупинення дії статті 40 (у частині виселення мешканців із житлових будинків та приміщень, переданих в іпотеку, щодо яких є судове рішення про звернення стягнення на такі об’єкти) Закону України "Про іпотеку", не поширюються на нерухоме майно фізичних осіб - підприємців, юридичних осіб - суб’єктів малого і середнього підприємництва, місцем розташування якого є територія проведення антитерористичної операції, крім населених пунктів згідно з переліками, передбаченими частиною четвертою статті 4 цього Закону, оформлене в іпотеку з метою забезпечення виконання зобов’язань за договорами, укладеними після 1 січня 2018 року, або за договорами, до яких після 1 січня 2018 року за погодженням сторін вносилися зміни в частині продовження строків виконання зобов’язань та/або зменшення розміру процентів, штрафних санкцій".

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Верховна Рада України

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»