• Посилання скопійовано

Уряд підготував проект закону про криміналізацію контрабанди

Кабінет Міністрів України підготував проект закону, який вводить кримінальну відповідальність за будь-які прояви контрабанди на кордоні та їх сприянню, і готовий вести консультації з Верховною Радою з цього приводу

Уряд підготував проект закону про криміналізацію контрабанди

Про це повідомив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман в інтерв’ю виданню «Сегодня».

«Ми підготували проект закону про введення кримінальної відповідальності. Будемо проводити консультації з Парламентом для того, аби документ удосконалити та прийняти рішення. Наш план та взаємодія будуть набирати обертів», - сказав Глава Уряду.

Він також висловив сподівання, що Державна фіскальна служба в рамках своїх повноважень так само не припинятиме процесів наведення ладу на кордоні. «Вони (митники) зараз стоять на передовій нашої боротьби і будуть якісно й професійно робити свою справу, не зупинятися у виконанні завдань із детінізації економіки», - наголосив Прем’єр-міністр.

 

Довідково

В червні поточного року Кабінет Міністрів України спільно з Міністерством внутрішніх справ, Генеральною прокуратурою, Національним антикорупційним бюро України, Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою, Державною фіскальною службою, Службою безпеки України напрацювали план дій, направлений на ефективну боротьбу з контрабандою та тіньовими схемами на митниці. Програма отримала назву «Україна без контрабанди». За різними оцінками обсяг контрабанди в України досяг розміру в 70-100 млрд грн, а за деякими товарними позиціями тіньовий імпорт сягнув 60-80%. Контрабанда стала реальною загрозою не тільки наповненню державного бюджету, а й розвитку цілих галузей національної промисловості.

Коментуючи напрацьовані рішення, Прем’єр-міністр відзначав, що весь силовий блок засвідчив «повну готовність і рішучість до боротьби з контрабандою». «Наше об’єднання дасть можливість жорстко карати всіх тих, хто має відношення до контрабанди. Будемо знищувати тіньові схеми і залучати кожну гривню до бюджету», - наголошував тоді Володимир Гройсман.

Лише за кілька тижнів роботи ініціативи ситуація на митниці змінилася. Відтак щоденне збільшення надходжень до бюджету склало 70-80 млн грн. В той же час вартість розмитнення одного контейнера по деяких групах товарів, передусім легкої промисловості, зросла вдвічі.

Одночасно Уряд провів тендер на закупівлю сканерів, які запрацюють на кордоні і дозволять ретельно перевіряти вантажний транспорт майже в автоматичному режимі - з мінімальним втручанням митника. Сканери закуплені з економією коштів: при первинній вартості лота в 1,3 млрд грн остаточна сума покупки склала близько 700 млн грн. Економію забезпечено за рахунок використання можливостей платформи ProZorro.

Окрему увагу урядовці приділяють боротьбі з контрабандою паливно-мастильних матеріалів та бензину, який завозився по тіньових схемах цілими танкерами. За підрахунками експертів, обсяг такої контрабанди дорівнював вартості побудови системи повітряної оборони на сході держави.

Глава Уряду з цього приводу неодноразово наголошував, що подальше сприяння і «кришування» контрабандних схем – це не просто грабунок держави та її громадян, ускладнення фінансування війська і соціальних програм, а в умовах війни – пряме мародерство.

Джерело: Урядовий портал

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»