• Посилання скопійовано

Працівникам гарантуватимуть право на приватність під час укладення трудового договору

При укладенні, зміні та припиненні трудового договору особам, які поступають на роботу, та працівникам гарантуватимуть право на приватність щодо їх особистого та сімейного життя. Такі зміни до КЗпП передбачені у новому законопроекті №9093

Працівникам гарантуватимуть право на приватність під час укладення трудового договору

18 вересня у Верховній Раді зареєстровано проект Закону №9093 «Про внесення змін до Кодексу законів про працю України (щодо посилення гарантій захисту прав працівника при укладенні трудового договору)».

Проектом пропонується встановити, що при укладенні, зміні та припиненні трудового договору особам, які поступають на роботу, та працівникам гарантується право на приватність щодо їх особистого та сімейного життя.

У ст. 25 КЗпП пропонується конкретизувати перелік відомостей, які роботодавцю заборонено вимагати від осіб, які поступають на роботу. Зокрема, про:

  • їхнє приватне життя та особисті плани на майбутнє, не пов’язані із кар’єрними планами,
  • членство у професійній спілці,
  • релігійні переконання,
  • стан здоров'я (крім випадків, передбачених  законодавством України),
  • розмір заробітної плати на попередньому місці роботи.

Якщо роботодавець вимагає від осіб, які поступають на роботу, вищенаведені відомості, такі особи матимуть змогу відмовити у наданні відповідних відомостей або надати недостовірну інформацію, що не може бути підставою для відмови у прийнятті на роботу або підставою для звільнення особи в подальшому з посади або притягнення такого працівника до відповідальності.

Також законопроектом визначено, витребування яких відомостей не буде становити порушення права на приватність: про сімейний стан; вік; перебування на навчанні у закладах освіти (у тому числі про форму навчання); рекомендації з попереднього місця роботи.

У випадку прийняття Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»