• Посилання скопійовано

Комітет ВРУ «за» прийняття кодексу про банкрутство

Комітет з питань економічної політики рекомендував ВРУ прийняти у другому читанні та в цілому проект Кодексу України з процедур банкрутства

Комітет ВРУ «за» прийняття кодексу про банкрутство

Розглянувши на своєму засіданні проект Кодексу України з процедур банкрутства (№8060), Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти його в другому читанні та в цілому.

Реформа системи банкрутства залишається в Україні серед пріоритетних.

20 вересня, під час свого щорічного послання до Парламенту, Президент України Петро Олексійович Порошенко наголосив на необхідності якнайшвидшого ухвалення Кодексу.

У першому читанні Проект Кодексу України з процедур банкрутства ухвалено Верховною Радою 20 березня цього року.

Проект Кодексу суттєво доопрацьовано з точки зору законотворчої техніки та ідеологічно. Кодекс отримав підтримку з боку Міжнародного валютного фонду, Світового банку, Національного банку України, Асоціації правників України, банківської спільноти, арбітражних керуючих, представників експертного середовища. 

Всього від народних депутатів України надійшло більше 1300 поправок, майже третина з яких врахована. Відхилені правки здебільшого через те, що до другого читання було змінено структуру проекту Кодексу, у зв’язку з чим такі правки втратили актуальність.

Тепер Кодекс має чотири книги: одну загальну, третя і четверта присвячені відповідно банкрутству юридичних і неплатоспроможності фізичних осіб.

Окрема книга Кодексу присвячена питанням діяльності та самоврядування арбітражних керуючих як ключових фігур у процедурах банкрутства. Передбачається створення єдиної Асоціації арбітражних керуючих, яка буде визначати стандарти професії та правила професійної етики арбітражних керуючих, братиме участь в здійсненні допуску до професії, підвищенні кваліфікації арбітражних керуючих та контролі за їх діяльністю.

Задля забезпечення широкого обговорення новел Кодексу, 19 вересня 2018 року Комітет Верховної Ради України з питань економічної політики спільно з Центром комерційного права, Міністерством юстиції України, Проектом ЄС «Право-Justice», Міжнародним валютним фондом, Світовим банком, Асоціацією правників України, Всеукраїнською самоврядною організацією фахівців конкурсного процесу, Незалежною асоціацією банків України та іншими партнерами провели Міжнародну конференцію «Реформування системи банкрутства в Україні з огляду на кращі світові практики – детонатор інвестиційного буму та економічного прориву».

Загалом конференція зібрала більше 150 учасників і стала одним з найбільших майданчиків для публічного обговорення Кодексу з процедур банкрутства.

Слід відзначити, що після конференції деякі народні депутати, які подавали пропозиції до другого читання, виявили бажання відкликати їх, оскільки вдалося переконати їх в тому, що авторами проекту Кодексу обрано кращі підходи в реформуванні законодавства в сфері банкрутства.

Фактично, на рівні законопроекту вдалося узгодити позиції різних суб’єктів права законодавчої ініціативи щодо подальшого вектору реформування системи корпоративного банкрутства та такого болючого для суспільства питання, як запровадження інституту банкрутства фізичних осіб.

Під час засідання Комітету, народні депутати та представники центральних органів влади досягли консенсусу з найбільш дискусійних питань.

Комітет доручив секретаріату, за участю учасників робочої групи, якнайшвидше підготувати порівняльну таблицю до другого читання, з метою початку її розгляду вже на цій сесії.

Комітет висловлює окрему подяку всім народним депутатам, вітчизняним та іноземним експертам, які долучилися до підготовки Проекту Кодексу до розгляду в другому читанні. Нагадуємо, що співавторами цього Кодексу стали представники всіх депутатських фракцій і груп.

Джерело: Верховна Рада України

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»