• Посилання скопійовано

Як нівелювати ризики ринку с/г землі: альтернативний законопроект

У ВРУ зареєстровано законопроект №2178-4. Поданий документ є альтернативним до урядового законопроекту №2178 від 25.09.2019 року. Ціллю документу є недопущення запровадження ринку землі с/г призначення

Як нівелювати ризики ринку с/г землі: альтернативний законопроект

«Вісник. Офіційно про податки»

У Верховній Раді зареєстровано законопроект №2178-4 «Про обіг земель сільськогосподарського призначення». Поданий документ є альтернативним до урядового законопроекту №2178 від 25.09.2019 року «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення».

Ціллю документу є недопущення запровадження ринку землі сільськогосподарського призначення (у формі ринку права власності), результатом чого стане її відчуження на користь олігархічного та іноземного капіталу.

Законопроектом пропонується гарантувати право приватної власності на присадибні земельні ділянки, землі сільськогосподарського призначення, отримані під час розпаювання, одержані в спадщину, даровані чи відступлені прямими родичами та ті, що перебувають під житловими будинками й іншою нерухомістю.

Проект Закону передбачає, що громадяни України можуть мати у власності земельні ділянки сільськогосподарського призначення, які набуті ними у законний спосіб у ході розпаювання або у порядку спадкування за законом.

Особи, які законним способом набули право власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення, земельні частки (паї) можуть відчужувати земельні ділянки сільськогосподарського призначення, земельні частки (паї) державі або у порядку спадкування за заповітом членам сім’ї спадкодавця першого ступеня споріднення.

Землі сільськогосподарського призначення, земельні частки (паї) можуть надаватися у довгострокове володіння громадянам України.

Також земельні ділянки сільськогосподарського призначення можуть бути відчужені виключно державі в особі Державного земельного банку  в порядку та на умовах, визначених законом.

Крім того, забороняється відчужувати земельні ділянки сільськогосподарського призначення, земельні частки (паї) іноземцям та особам без громадянства.

Проектом акту також доручається Верховній Раді України, Президенту України, Кабінету Міністрів України привести Закони України та інші нормативно-правові акти у відповідність до цього Закону протягом 3 місяців з дня набуття чинності цим Законом.

Джерело: Вісник. Офіційно про податки

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»