• Посилання скопійовано

З 1 січня 2021 року запроваджується Державний адресний реєстр України

Законопроектом №2370 (прийнятим ВРУ) передбачається створення Державного адресного реєстру України – єдиної бази даних, яка міститиме відомості про всі адреси об'єктів нерухомого майна, а також пов'язуватиме їх з картою України

З 1 січня 2021 року запроваджується Державний адресний реєстр України

Як ми повідомляли раніше, профільний комітет рекомендував Верховній Раді прийняти закон про доступ українців до кадастрів. І ось 13.04.2020 р. ВРУ схвалила в другому читанні урядовий законопроект №2370 «Про національну інфраструктуру геопросторових даних», - передає кореспондент РБК-Україна. За нього проголосували 302 парламентарії.

Ухвалення документа відбулося без обговорення. Зараз цей законопроект передано на підпис Президенту України. Як передбачається, закон набирає чинності через один місяць з дня його опублікування та вводиться в дію з 1 січня 2021 року.

Законопроектом передбачається, що всі просторові дані є відкритими і безкоштовними. Введено поняття «базові» і «тематичні» просторові дані (всього законопроектом передбачено 32 набори даних), а також адміністратора, який збирає метадані, що спростить доступ до геопросторових даних та їх пошуку. Дані публікуються у тому вигляді, в якому були створені, і всі їхні власники повинні оприлюднити свої дані на своїх порталах.

Прописано, що координувати діяльність системи НІГД буде уряд, а також консультативно-дорадчий орган, який буде створений. Фінансування передбачено з держбюджету в рамках існуючих програм, а також планується залучати кошти міжнародної технічної допомоги та місцевих бюджетів.

При цьому доступ до даних буде забезпечений через національний геопортал інфраструктури геопросторових даних, через портали держателів геопросторових даних і оприлюднення у формі відкритих даних.

Відзначимо, істотна новація, якою доповнений законопроект при підготовці до другого читання, це зміни до закону «Про топографо-геодезичну і геодезичну діяльність» із урегулюванням питання введення Державного адресного реєстру.

Законопроект у доопрацьованій редакції передбачає створення Державного адресного реєстру України – єдиної бази даних, яка міститиме відомості про всі адреси об'єктів нерухомого майна, а також пов'язуватиме їх з топографічною основою – картою. Повноваження з ведення такого реєстру пропонується покласти на Держгеокадастр України. Умови функціонування цього реєстру будуть визначені окремим законом.

Також вводиться відповідальність за порушення законодавства про національну інфраструктуру геопросторових даних і вносяться відповідні зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення, якими встановлюється штраф «за порушення прав на просторові дані і метадані, незаконне привласнення геопросторових даних і метаданих, їх втрату або несанкціоноване знищення, порушення порядку використання». Зокрема, пропонуються штрафи в розмірі від 100 до 150 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а за повторне порушення протягом року – 200-250 таких мінімумів.

 

Від редакції: Як тільки цей законопроект буде підписано Президентом і опубліковано, наш юрист його обов'язково проаналізує. Тож, слідкуйте за нашими новинами!

Джерело: РБК-Україна

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»