• Посилання скопійовано

Батькам хочуть забезпечити рівні з матір'ю можливості на догляд за дитиною

У Верховній Раді зареєстровано законопроект №3695 щодо можливості українських чоловіків у частині поєднання профдіяльності з сімейними обов'язками та вихованням дітей

Батькам хочуть забезпечити рівні з матір'ю можливості на догляд за дитиною

У Верховній Раді зареєстровано законопроект № 3695 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення рівних можливостей матері та батька на догляд за дитиною", який розширює можливості українських чоловіків у частині поєднання професійної діяльності з сімейними обов'язками та вихованням дітей, а також пропонує запровадити новий вид відпустки для чоловіків - відпустку при народженні дитини, - пише "Ліга. Закон".

На думку авторів проекту, він допоможе усунути законодавчі прогалини, які обмежують права чоловіка на відпустку для догляду за дитиною, та створити передумови для посилення ролі батька у процесі виховання дітей та розвитку відповідального батьківства в Україні.

Зокрема, законопроектом запропоновано внести зміни до КЗпП та Закону "Про відпустки", закріпивши на законодавчому рівні такі права чоловіків:

  • на встановлення скороченого робочого часу для батьків, які виховують дітей без матері (зокрема в разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі), а також мають дітей віком до чотирнадцяти років або дитину з інвалідністю (у чинному законодавстві це право передбачено лише для жінок);
  • на отримання чоловіком одноразової оплачуваної відпустки тривалістю до 14 календарних днів при народженні дитини;
  • рівні права батька та матері на відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку (у чинному законодавстві право батька розуміється як похідне від права матері на таку відпустку, тобто лише матір може делегувати право на відпустку батькові чи іншим родичам, які фактично доглядають за дитиною, що обмежує батька, матір дитини якого є самозайнятою особою або фізичною особою - підприємцем, у праві скористатися відпусткою для догляду за дитиною, оскільки така жінка не перебуває в трудових відносинах та не має права на будь-який вид відпустки).

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: ЛІГА:ЗАКОН

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»