• Посилання скопійовано

Виклик до суду юросіб та ФОП – тільки електронною поштою: черговий законопроект

Якщо учасник судового процесу зазначить в заяві (скарзі, клопотанні, відзиві) свою офіційну електронну адресу або вона міститься в ЄДР, то суд може вручати судові повістки, повідомлення, ухвали та рішення лише на таку адресу. Це передбачено законопроектом №3860-1

Виклик до суду юросіб та ФОП – тільки електронною поштою: черговий законопроект

3 серпня 2020 року у Верховній Раді зареєстровано проект Закону №3860-1 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо використання офіційної електронної адреси".

Законопроект спрямований на запровадження офіційної електронної адреси для юросіб та ФОП, яка буде використовуватись для офіційного листування в електронному вигляді.

Так, перебачено, що юридичні особи (у тому числі державні органи та органи місцевого самоврядування) та ФОП  в обов’язковому порядку упродовж шести місяців з дня набрання чинності цим Законом зобов’язані подати державному реєстратору відомості про свою офіційну електронну адресу. 

Офіційною електронною адресою є адреса електронної пошти юридичної особи чи ФОП, що використовується для офіційного листування в електронному вигляді. Документи, листи та/або повідомлення, надіслані на офіційну електронну адресу, якщо такий порядок повідомлення передбачений законодавством, вважатимуться такими, що надіслані офіційно та не потребують додаткового документального підтвердження їх направлення.  Підтвердженням направлення документів, листів та/або повідомлень на офіційну електронну адресу буде електронне підтвердження про дату та час його направлення або електронне підтвердження про прочитання.

Крім того, передбачено: якщо учасник судового процесу зазначив в заяві, скарзі, клопотанні, відзиві, що адресовані суду, свою офіційну електронну адресу або вона міститься в ЄДР, то суд може здійснювати вручення судових повісток, повідомлень, ухвал та рішень лише на таку офіційну електронну адресу. При цьому підтвердженням вручення  відповідного процесуального документу буде повідомлення про її направлення до адресата.

Також передбачається, що учасник судового процесу (для юросіб чи ФОП) в позовній заяві, апеляційній чи касаційній сказі, відзивах, тощо в обов’язковому порядку має зазначити свою офіційну електронну адресу. 

У разі прийняття цей Закон набере чинності з наступного дня після його офіційного опублікування.

Нагадаємо, що у липні 2020 рокуу ВРУ був зареєстрований законопроект  №3861, яким пропонується юрособам, фізособам та ФОП автоматично присвоювати електронні адреси для офіційного листування. Про це ми розповідали тут.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»