• Посилання скопійовано

ІПК ДПС від 16.01.2021 р. №174/ІПК/15-32-07-05-06

Щодо надання роз'яснень

ГУ ДПС В ОДЕСЬКІЙ ОБЛАСТІ
ІНДИВІДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ

від 16.01.2021 р. № 174/ІПК/15-32-07-05-06

Головне управління ДПС в Одеській області, в порядку ст. 52 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року №2755-VІ (із змінами та доповненнями) (далі – Кодекс), розглянуло в межах своєї компетенції Ваш запит на отримання індивідуальної податкової консультації, з наступних питань:

1) Чи правильно я розумію, що при продажу фізичною особою підприємцем на спрощеній системі оподаткування (3 група, річний дохід перевищує 1 мільйон гривень) в Інтернет ліцензій на використання онлайн-сервісу по аналітиці якості реклами та поведінки відвідувачів на сайтах клієнтів застосування РРО не є обов'язковим, у разі розрахунків в безготівковій формі із застосуванням платіжних карток/електронних платіжних засобів, у т.ч. через платіжну систему WayForPay?

2) Чи правильно я розумію, що при наданні інформаційно-консультаційних послуг через Інтернет та або по телефону, у тому числі з питань підключення та застосування онлайн-сервісу з аналітики якості реклами та поведінки відвідувачів на сайтах клієнтів, застосування РРО не є обов'язковим, у разі розрахунків в безготівковій формі із застосуванням платіжних карток/електронних платіжних засобів, у т.ч. через платіжну систему WayForPay?

Правовідносини у цій сфері регулюються Податковим кодексом України від 02 грудня 2010 року №2755-VI (із змінами та доповненнями) (далі - Кодекс) та Законом України від 06 липня 1995 року №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (зі змінами та доповненнями) (далі - Закон №265).

Законом №265 визначено правові засади застосування реєстраторів розрахункових операцій (далі - РРО) та/або програмних реєстраторів розрахункових операцій (далі - ПРРО) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг. Дія його поширюється на усіх суб'єктів господарювання, їх господарські одиниці та представників (уповноважених осіб) суб’єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції у готівковій та/або безготівковій формі. Встановлення норм щодо незастосування РРО та/або ПРРО у інших законах, крім Кодексу, не допускається.

Пунктом 1.4 глави 1 Інструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті, затвердженої постановою Правління Національного банку України від 21 січня 2004 року №22 (із змінами та доповненнями), безготівкові розрахунки - перерахування певної суми коштів з рахунків платників на рахунки отримувачів коштів, а також перерахування банками за дорученням підприємств і фізичних осіб коштів, унесених ними готівкою в касу банку, на рахунки отримувачів коштів. Ці розрахунки проводяться банком на підставі розрахункових документів на паперових носіях чи в електронному вигляді. 

Поняття ліцензування визначено Законом України «Про ліцензування видів господарської діяльності» від 02 березня 2015 року №222-VIII, нормами якого не передбачено отримання ліцензій на користування он-лайн сервісами в мережі Інтернет.

Так, не зважаючи на текст викладеного Вами питання, ГУ ДПС в Одеській області вважає наведену у зверненні діяльність послугами (наданням послуг) доступу до WEB-сайтів в мережі Інтернет на платній основі.

Таким чином, відповідно до п. 14 ст. 9 Закону №265, РРО та/або ПРРО та розрахункові книжки не застосовуються при здійсненні розрахунків за послуги у разі проведення таких розрахунків виключно за допомогою банківських систем дистанційного обслуговування та/або сервісів переказу коштів.

Враховуючи вищевикладене, при здійсненні виключно у безготівкової форми оплати (шляхом переказу коштів замовниками із розрахункового рахунку на розрахунковий рахунок через установу банку або шляхом внесення коштів через касу банку) або проведення розрахунків за послуги виключно за допомогою банківських систем дистанційного обслуговування та/або сервісів переказу коштів застосування РРО та/або ПРРО є не обов’язковим.

Згідно з пунктом 52.2 статті 52 Кодексу індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»