• Посилання скопійовано

Доопрацьований законопроєкт «Про віртуальні активи» знову рекомендовано внести до порядку денного ВРУ

Законотворці відчувають, що Україні не вистачає законодавства, яке б регулювало майнінг і торгівлю криптовалютою. Отже, вони доопрацювали попередній законопроєкт. Комітет ВРУ вважає, що за нього варто голосувати

Доопрацьований законопроєкт «Про віртуальні активи» знову рекомендовано внести до порядку денного ВРУ

Комітет з питань цифрової трансформації 30 травня 2021 року рекомендував Верховній Раді ухвалити профільний законопроект №3637 «Про віртуальні активи» у повторному другому читанні. Проект Закону врегулює правовий статус віртуальних активів та створить легальні умови для функціонування цього нового ринку в Україні.

Доопрацьований документ містить доповнення, пов'язані з розподілом компетенцій державних органів, які виступатимуть регуляторами у галузі обороту віртуальних активів. Зокрема, законопроект чітко прописує межі повноважень Національного банку України та Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку, а також їх права, обов‘язки, та порядок взаємодії. Норми законопроекту №3637 відповідають усім вимогам та будуть здатні створити необхідні правові механізми для його реалізації.

«Текст профільного законопроекту «Про віртуальні активи» зазнав суттєвих доопрацювань, які полягають у врегулюванні питання розподілу повноважень співрегуляторів на цьому новому ринку. Зокрема, були доопрацьовані дефініції фінансових забезпечених віртуальних активів з метою запобігання можливим ускладненням при здійсненні регуляторного арбітражу та полегшення визначення сфери регулювання таких віртуальних активів. Подібні доповнення дозволять ефективніше визначити межі компетенції Нацбанку та Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку, уникнути можливих непорозумінь та судових спорів за участю учасників ринку віртуальних активів з відповідних питань», – наголосив заступник Міністра цифрової трансформації з питань розвитку IT Олександр Борняков.

Додатково законопроектом пропонується внесення змін до Закону №361 «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, отриманих злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдженню зброї масового знищення», згідно з якими з моменту створення центрального органу виконавчої влади, що реалізує політику у сфері обороту віртуальних активів, до нього від Міністерства цифрової трансформації передаються повноваження щодо державного фінансового моніторингу у галузі обігу віртуальних активів.

Проект Закону «Про віртуальні активи» розроблений Мінцифри спільно з депутатським об'єднанням Blockchain4Ukraine та ключовими стейкхолдерами криптоіндустрії. Парламент підтримав законопроект №3637 у першому читанні. Документ врегульовує поняття та правовий статус віртуальних активів, а також питання прав власності та порядку здійснення операцій із новим класом активів в Україні.

Надання віртуальним активам юридичного статусу дозволить розвиватися новій технологічній галузі у правовому полі держави та сприятиме збільшенню надходжень до державного бюджету за рахунок сплати податків.

Джерело: Урядовий портал

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»