• Посилання скопійовано

В Україні скасують неактуальну систему маркування аудіовізуальних творів: прийнято закон

15 грудня ВРУ прийняла в цілому урядовий законопроєкт №3474 щодо скасування маркування контрольними марками примірників аудіовізуальних творів, фонограм, відеограм, комп'ютерних програм, баз даних

В Україні скасують неактуальну систему маркування аудіовізуальних творів: прийнято закон

15 грудня Верховна Рада прийняла в другому читанні та в цілому урядовий законопроєкт №3474 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо скасування маркування контрольними марками примірників аудіовізуальних творів, фонограм, відеограм, комп'ютерних програм, баз даних». Це рішення підтримали 288 нардепів.

Нагадаємо, що в першому читанні його було прийнято ще 4 березня цього року. Про це ми писали тут.

Як зазначили в Мінекономіки, ухвалення закону дозволить відмовитися від застарілої системи маркування контрольними марками примірників аудіовізуальних творів, фонограм, відеограм, комп’ютерних програм (на компакт-дисках та інших матеріальних носіях), яка призводить до зайвих витрат законних розповсюджувачів і є неефективною процедурою захисту від порушень авторського права і суміжних прав.

«Сьогодні саме інтернет-сервіси та стрімінгові платформи стають основним джерелом розповсюдження об’єктів авторського права та суміжних прав і це потребує оновлення підходів до захисту такої продукції. Прийнятий закон надасть можливість правовласникам застосовувати більш ефективні та сучасні засоби захисту своїх інтересів від піратської діяльності, враховуючи особливості ринку та рівень розвитку технологій», - прокоментував заступник Міністра економіки України – Торговий представник України Тарас Качка. 

Поки що остаточний текст Закону відсутній. 

За проєктом Закону до другого читання, втратить чинність Закон «Про розповсюдження примірників аудіовізуальних творів, фонограм, відеограм, комп'ютерних програм, баз даних». Також пропонується виключити:

  •  функцію Мінекономіки щодо забезпечення відтворювачів, імпортерів і експортерів примірників аудіовізуальних творів, фонограм (відеограм) контрольними марками відповідно до Закону "Про розповсюдження примірників аудіовізуальних творів і фонограм", веде Єдиний реєстр одержувачів контрольних марок;
  • норми процесуальних кодексів, які стосуються адміністративної відповідальності за розповсюдження примірників аудіовізуальних творів, фонограм, відеограм, комп'ютерних програм, баз даних, не маркованих контрольними марками, а також адміністративної та кримінальної відповідальності за незаконне виготовлення, підроблення, використання або збут незаконно виготовлених, одержаних чи підроблених контрольних марок. При цьому застосовуватимуться загальні норми про відповідальність за порушення авторського права і суміжних прав. 

Після підписання Президентом та офіційного опублікування цей Закон набере чинності з 1 січня 2022 року.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»