• Посилання скопійовано

Продаж підакцизних товарів за договорами доручення або комісії: кому потрібна ліцензія

Ліцензії на право здійснення оптової торгівлі алкогольними напоями чи тютюновими виробами у разі реалізації такої продукції за договорами доручення або комісії повинен отримати як комісіонер, так і комітент

Продаж підакцизних товарів за договорами доручення або комісії: кому потрібна ліцензія

ДФС у Тернопільській області роз'яснила, що за договором доручення одна сторона (повірений) зобов’язується вчинити від імені та за рахунок другої сторони (довірителя) певні юридичні дії. Правочин, вчинений повіреним, створює, змінює, припиняє цивільні права та обов’язки довірителя.

За договором комісії одна сторона (комісіонер) зобов’язується за дорученням другої сторони (комітента) за плату вчинити один або кілька правочинів від свого імені, але за рахунок комітента.

При передачі товару від комітента (довірителя) до комісіонера (повіреного) у межах договору комісії (доручення) не передбачено переходу права власності на такий товар, тому така операція не є продажем.

Якщо комісіонер (повірений) реалізує товар покупцю (тобто третій особі), відбувається перехід права власності від комітента (довірителя), який у цьому випадку є власником такого товару, до покупця. Така операція вважається продажем.

Відповідно до пп. 14.1.212 ПКУ реалізація підакцизних товарів (продукції) - це будь-які операції на митній території України, що передбачають відвантаження підакцизних товарів (продукції) згідно з договорами купівлі-продажу, міни, поставки та іншими господарськими, цивільно-правовими договорами з передачею прав власності або без такої, за плату (компенсацію) або без такої, незалежно від строків її надання, а також безоплатного відвантаження товарів, у тому числі з давальницької сировини, реалізація суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів.

Згідно зі ст. 15 Закону №481/95 оптову торгівлю алкогольними напоями та тютюновими виробами можуть здійснювати суб’єкти господарювання всіх форм власності за наявності ліцензій.

Таким чином, ліцензії на право здійснення оптової торгівлі алкогольними напоями чи тютюновими виробами у разі реалізації такої продукції за договорами доручення або комісії повинен отримати як повірений або комісіонер, так і довіритель або комітент.

Рубрика: Держрегулювання/Ліцензії і дозволи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Ліцензії і дозволи»