• Посилання скопійовано

Виробництво та продаж алкогольних коктейлів вимагає наявності ліцензії

Чинним законодавством не передбачено надання послуг з приготування підакцизних товарів (коктейлів) юридичними та фізичними особами закладам ресторанного господарства

Виробництво та продаж алкогольних коктейлів вимагає наявності ліцензії

ДФСУ в індивідуальній податковій консультації від 10.08.2017 р. №1556/Т/99-99-12-01-01-14/ІПК розглянула ситуацію: суб’єкт господарювання планує здійснювати комерційну діяльність у сфері надання послуг зі змішування (приготування) алкогольних і слабоалкогольних коктейлів для різноманітних суб’єктів ресторанного господарства з метою їх подальшої реалізації через драфт-стійки на території відповідних суб’єктів ресторанного господарства без ліцензії на відповідний вид діяльності. Чи має він на це право?

Податківці наголосили, що закладам ресторанного господарства та спеціалізованим відділам підприємств, що мають статус закладу ресторанного харчування, підприємствам з універсальним асортиментом товарів для продажу коктейлів з використанням алкогольних напоїв необхідно мати ліцензію на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями.

Під час передачі алкогольних напоїв суб’єкту господарювання (виробнику коктейлів) право власності на них переходить до одержувача. Такі операції розглядаються як операції з продажу і можуть здійснюватися лише за умови наявності ліцензії.

У ДФС зауважують, що відповідно до ст. 17 Закону №481 за порушення норм цього Закону щодо виробництва і торгівлі спиртом етиловим, коньячним і плодовим, спиртом етиловим ректифікованим виноградним, спиртом етиловим ректифікованим плодовим, спиртом-сирцем виноградним, спиртом-сирцем плодовим, алкогольними напоями та тютюновими виробами посадові особи і громадяни притягаються до відповідальності згідно з чинним законодавством.

Відповідно до частини першої статті 64 ГКУ підприємство може мати два основні види підрозділів: структурні підрозділи (виробничі: виробництво, цех, відділення, дільниця, бригада, бюро, лабораторія та ін., та функціональні: управління, відділ, бюро, служба та ін.) і відокремлені підрозділи (філія, представництво, відділення, інші підрозділи).

Згідно зі ст. 15 Закону №481 зберігання алкогольних напоїв здійснюється в місцях зберігання алкогольних напоїв внесених до Єдиного реєстру, незалежно від того, кому належить таке місце зберігання, або того, за заявою якого суб’єкта господарювання таке місце зберігання було внесено до Єдиного реєстру.

Суб’єкти господарювання, які отримали ліцензію на роздрібну торгівлю алкогольними напоями, вносять до Єдиного реєстру тільки ті місця зберігання алкогольних напоїв, що розташовані за іншою адресою, ніж місце здійснення торгівлі.

Суб’єкти господарювання при здійсненні господарської діяльності з виробництва та реалізації алкогольних напоїв повинні отримувати ліцензії на відповідний вид діяльності. При цьому, діючим законодавством не передбачено надання послуг з приготування підакцизних товарів (коктейлів) юридичними та фізичними особами закладам ресторанного господарства.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: ДФСУ

Рубрика: Держрегулювання/Ліцензії і дозволи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Ліцензії і дозволи»