• Посилання скопійовано

Зміна форми підприємства: чи треба переоформлювати ліцензії?

Держрегуляторна служба надала відповідь на запитання щодо необхідності отримання нової ліцензії чи переоформлення діючої ліцензії у разі припинення ліцензіатів, що діють в формі акціонерних товариств, в результаті їх перетворення в ТОВ

Зміна форми підприємства: чи треба переоформлювати ліцензії?

Коментар до листа ДРСУ від 20.07.2017 р. № 5955/0/20-17 

Державна регуляторна служба зазначила, що відповідно до частини четвертої статті 15 Закону №222, якщо ліцензіат припиняється в результаті злиття, приєднання чи перетворення і його правонаступник має намір провадити вид господарської діяльності, на провадження якого ліцензіат мав ліцензію, такий правонаступник:

  • має право для забезпечення завершення організаційних заходів, пов'язаних з одержанням нової ліцензії на його здійснення, провадити у строк, що не перевищує трьох місяців, такий вид господарської діяльності на підставі раніше виданої ліцензії;
  • після закінчення цього строку правонаступник зобов'язаний отримати нову ліцензію, а раніше видана ліцензія підлягає анулюванню.

Отже, у загальному випадку переоформлювати ліцензію потрібно.  Та у правонаступника є на це час – три місяці після його створення (або навіть більше, якщо він певний час не здійснюватиму ліцензовану діяльність). 

Але для акціонерних товариств з 04.06.2017 р. встановлено спеціальні правила!

Згідно з абзацом третім частини сьомої статті 15 Закону №222 зміна найменування ліцензіата (акціонерного товариства) у зв'язку зі зміною типу акціонерного товариства або у зв'язку із перетворенням ліцензіата (акціонерного товариства) в інше господарське товариство не є підставою для переоформлення ліцензії. У такому разі товариство має право продовжувати провадження певних дій щодо здійснення господарської діяльності або видів господарської діяльності на підставі виданої раніше такому товариству відповідної чинної ліцензії.

Також слід звернути увагу на таку вимогу. Відповідно до частини другої статті 15 Закону №222 ліцензіат зобов'язаний повідомляти органу ліцензування про всі зміни даних, які були зазначені в його документах, що додавалися до заяви про отримання ліцензії, у строк, встановлений ліцензійними умовами, але не пізніше ніж один місяць з дня настання таких змін

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Ліцензії і дозволи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Ліцензії і дозволи»