• Посилання скопійовано

Строк сертифікатів відповідності на продукцію та послуги закінчується після 01.01.2018 р.: як бути?

1 січня 2018 року державна система сертифікації припинила своє існування. Яка доля сертифікатів відповідності на продукцію та послуги, строк дії яких закінчується після 01.01.2018 р.?

Строк сертифікатів відповідності на продукцію та послуги закінчується після 01.01.2018 р.: як бути?

Мінекономрозвитку у листі від 12.01.2018 р. №3433-06/1382-07 звертає увагу, що з 01.01.2018  р., у зв'язку з втратою чинності Декрету №46-93, державна система сертифікації припинила своє існування. З огляду на це, з 01.01.2018 р. відсутні правові підстави провадження органами зі сертифікації діяльності як призначених органів із сертифікації в державній системі сертифікації.

Тобто з 01.01.2018 р. органи зі сертифікації при проведенні будь-яких видів робіт із сертифікації не можуть посилатися на рішення про їх призначення органами із сертифікації в державній системі сертифікації та використовувати у своїй діяльності бланки документів (крім бланків копій документів) державної системи сертифікації.

Слід зазначити, що в Реєстрі державної системи сертифікації зареєстровано сертифікати відповідності на продукцію і послуги, сертифікати на системи управління, атестати виробництва і свідоцтва про визнання відповідності, термін дії яких закінчується після 01.01.2018 р.

На сьогодні законодавчими та іншими нормативно-правовими актами не встановлено перехідного періоду терміну дії документів, виданих органами зі сертифікації в державній системі сертифікації.

Проте у Верховній Раді зареєстровано проект Закону №6235, яким передбачається, що сертифікати відповідності продукції та послуг, сертифікати на систему управління і персонал та свідоцтва про визнання відповідності, видані в державній системі сертифікації, є чинними до закінчення терміну їх дії, але не пізніше 1 січня 2019 р., якщо інше не передбачено технічними регламентами, дія яких поширюється на відповідну продукцію.

Отже, у разі набрання чинності вищевказаного положення законопроекту, документи, видані призначеними органами із сертифікації в державній системі сертифікації, діятимуть не пізніше ніж до 01.01.2019.

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: Прес-служба Міністерства економічного розвитку і торгівлі

Рубрика: Держрегулювання/Ліцензії і дозволи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Ліцензії і дозволи»