• Посилання скопійовано

Ліцензію на алкоголь не видали або достроково анулювали: чи можна повернути сплачені за неї гроші?

ДФС на ресурсі «ЗІР» надала відповіді на два схожі питання: якщо кошти за ліцензію на алкоголь СГ сплатив, а саму ліцензію йому не видали (або достроково анулювали), чи можна повернути ці кошти назад?

Ліцензію на алкоголь не видали або достроково анулювали: чи можна повернути сплачені за неї гроші?

ДФСУ у «ЗІР» (категорія консультацій 115.05) надала відповіді на наступні питання. 

 

Якщо ліцензію не видали

В такому випадку кошти повернути можна.

ДФСУ вважає такі кошти надміру сплаченими. Нагадаємо, що відповідно до пп. 14.1.115 ПКУ надміру сплачені грошові зобов’язання – суми коштів, які на певну дату зараховані до відповідного бюджету понад нараховані суми грошових зобов’язань, граничний строк сплати яких настав на таку дату.

Умови повернення помилково та/або надміру сплачених грошових зобов’язань передбачені ст. 43 ПКУ.

Зокрема обов’язковою умовою для здійснення повернення сум грошового зобов’язання є подання платником податків заяви про таке повернення протягом 1095 днів від дня виникнення помилково та/або надміру сплаченої суми (п. 43.3 ПКУ).

Платник податків подає заяву про повернення помилково та/або надміру сплачених грошових зобов’язань у довільній формі, в якій зазначає напрям перерахування коштів: на поточний рахунок платника податків в установі банку; на погашення грошового зобов’язання та/або податкового боргу з інших платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи,незалежно від виду бюджету; повернення у готівковій формі коштів за чеком у разі відсутності у платника податків рахунка в банку (п. 43.4 ПКУ).

Контролюючий орган не пізніше ніж за п’ять робочих днів до закінчення двадцятиденного строку з дня подання платником податків заяви готує висновок про повернення відповідних сум коштів з відповідного бюджету та подає його для виконання відповідному органові, що здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів.

На підставі отриманого висновку орган, що здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів, протягом п’яти робочих днів здійснює повернення помилково та/або надміру сплачених грошових зобов’язань та пені платникам податків у порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику (п. 43.5 ПКУ).

Отже, для повернення коштів, сплачених за ліцензії, якщо такі ліцензії не видавались контролюючим органом, суб’єкт господарювання повинен подати заяву про повернення коштів, копію платіжного доручення з відміткою банку про сплату та, за наявності, копію рішення про відмову у видачі ліцензії.

 

Якщо ліцензію видали, але достроково анулювали

А тут вже ні, вважають податківці.

Як зазначає ДФСУ, порядок видачі та анулювання ліцензій на оптову та роздрібну торгівлю алкогольними напоями та тютюновими виробами врегульовано нормами Закону №481/95-BP, постановами Кабінету Міністрів України від 13.05.1996 р. №493, від 31.03.1999 р. №500.

Нагадаємо, що анулювання ліцензії – це позбавлення суб'єкта господарювання права на провадження діяльності, зазначеної в ліцензії.

Ліцензія анулюється шляхом прийняття органом, який видав ліцензію, відповідного письмового розпорядження на підставі:

  • заяви суб'єкта господарювання (тобто, за його власним бажанням);
  • рішення про скасування державної реєстрації суб'єкта господарювання;
  • несплати чергового платежу за ліцензію протягом 30 днів від моменту призупинення ліцензії;
  • рішення суду про встановлення факту незаконного використання суб'єктом господарювання марок акцизного податку;
  • рішення суду про встановлення факту фальсифікації суб'єктом господарювання алкогольних напоїв або тютюнових виробів, або пального;
  • отримання від уповноважених органів інформації, що документи, копії яких подані разом із заявою на отримання ліцензії, не видавалися/не погоджувалися такими органами;
  • встановлення факту подання заявником недостовірних даних у документах, поданих разом із заявою на отримання ліцензії;
  • документа, який засвідчує передачу іншому суб'єкту господарювання у власність, володіння та/або користування приміщень та обладнання, що забезпечують повний технологічний цикл виробництва алкогольних напоїв;
  • рішення суду про встановлення невідповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства до малих виробництв виноробної продукції;
  • рішення суду про встановлення факту переробки, виробництва та/або реалізації малим виробництвом виноробної продукції вин виноградних, вин плодово-ягідних, напоїв медових із виноматеріалів, придбаних та/або отриманих шляхом переробки придбаних плодів, ягід, винограду, меду;
  • рішення суду про встановлення факту переробки, виробництва та/або реалізації малим виробництвом виноробної продукції вин виноградних, вин плодово-ягідних, напоїв медових із використанням спирту та/або перевищення об’єму виробництва продукції, зазначеного у ст. 1 Закону №481/95-BP.

Ліцензія анулюється та вважається недійсною з моменту одержання суб'єктом господарювання письмового розпорядження про її анулювання.

Проте, жодний із зазначених вище нормативно-правових актів не передбачає повернення коштів, що були внесені як оплата за ліцензію, якщо суб’єкт господарювання здійснює дострокове анулювання такої ліцензії.

Джерело: Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс

Рубрика: Держрегулювання/Ліцензії і дозволи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Ліцензії і дозволи»