• Посилання скопійовано

Бізнес наполягає на якнайшвидшому впровадженні дистанційної торгівлі ліками

СУП звернулася до Голови Комітету з питань здоров'я з проханням закріпити на рівні закону можливість дистанційної реалізації ліків на постійній основі

Бізнес наполягає на якнайшвидшому впровадженні дистанційної торгівлі ліками

У липні Парламент прийняв за основу законопроєкт №3615-1, що запроваджує дистанційну торгівлю ліками на постійній основі.

СУП вітає це рішення та вважає необхідним зберегти запропоновану проєктом модель, за якої у ліцензіатів є можливість залучити для доставки ліків інших суб’єктів господарювання (кур’єрські служби доставки, які мають відповідне обладнання та устаткування).

У ЗМІ лунають пропозиції щодо введення окремого ліцензування такого виду діяльності як доставка ліків. На нашу думку, подібні ідеї є необґрунтованими як з економічної, так і юридичної точки зору. По-перше, ліцензування не відповідає курсу державної політики на дерегуляцію бізнесу та штучно обмежить вихід на ринок широкого кола логістичних операторів та кур’єрських компаній.

По-друге, таке обмеження виходу на ринок інших суб’єктів господарювання спотворить конкуренцію і призведе до удорожчання послуг з доставки ліків. Досвід діяльності з доставки лікарських засобів з аптек і онлайн-магазинів під час карантину демонструє великий попит споживачів на цю послугу. Отже, можна констатувати, що споживач задоволений якістю послуг з доставки ліків.

Водночас, в останні роки ринок торгівлі лікарськими засобами через мережу інтернет в Україні, незважаючи на нормативні заборони, постійно зростав поза правовим полем. Значна частина учасників ринку роздрібної торгівлі ліками пропонувала споживачу придбати ліки безпосередньо через сайт із доставкою кур’єром продавця. За таких умов споживачі ризикують отримати фальсифіковані або зіпсовані лікарські засоби, а захист їхніх прав значно ускладняється. Натомість розвиток онлайн-покупок ліків та їх адресної доставки кур’єрськими службами – це багаторічний досвід багатьох розвинутих країн світу. Можливість дистанційної торгівлі лікарськими засобами прямо передбачена статтею Директивами 2001/83/ЄС Європейського Парламенту та Ради ЄС від 06.11.2001 «Про звід законів Співтовариства щодо лікарських засобів для людини». Не мають прямої заборони на дистанційну торгівлю і законодавчі норми США.

Особливе значення дистанційна торгівля лікарськими засобами має для споживачів, які проживають у невеликих та віддалених населених пунктах, в яких аптеки або відсутні взагалі або представлені невеликою мережею, внаслідок чого пропозиція лікарських засобів є обмеженою.

СУП  звертається до Голови Комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайла Радуцького та усього депутатського корпусу українського Парламенту з проханням закріпити на рівні закону можливість дистанційної реалізації ліків на постійній основі. Сподіваємось, що Верховна Рада України підтримає у другому читанні та в цілому проєкт Закону №3615-1 у редакції, прийнятій у першому читанні.

***

Читайте також: ВРУ дозволила електронну роздрібну торгівлю ліками

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: Спілка українських підприємців

Рубрика: Держрегулювання/Ліцензії і дозволи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Ліцензії і дозволи»