• Посилання скопійовано

Чи необхідно ОСББ отримувати дозвіл на експлуатацію ліфтів?

Експлуатація ліфтів здійснюється суб’єктом господарювання на підставі дозволу

Чи необхідно ОСББ отримувати дозвіл на експлуатацію ліфтів?

Держпраці у Тернопільській області розповідає, що відповідно до ч. 3 ст. 21 Закону України «Про охорону праці» (далі – Закон №2694-XII) роботодавець повинен отримати дозвіл на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки.

Стаття 1 Закону №2694-XII визначає, що роботодавець – це власник підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган, незалежно від форм власності, виду діяльності, господарювання, і фізична особа, яка використовує найману працю.

Згідно зі ст. 2 Закону №2694-XII дія цього закону поширюється на всіх юридичних та фізичних осіб, які відповідно до законодавства використовують найману працю, та на всіх працюючих.

Процедура видачі дозволів визначена Порядком видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки, затвердженим постановою КМУ від 26.10.2011 р. №1107.

Згідно з пунктом 6 Порядку дозвіл видається роботодавцеві на виконання робіт підвищеної небезпеки, що зазначені у групі А додатка 2, або на експлуатацію машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки, що зазначені у групі А переліку машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки, затвердженого постановою КМУ від 03.02.2021 р. №77 (далі – Перелік).

Відповідно до пункту 7 у групі А Переліку зазначені ліфти.

Отже експлуатація ліфтів здійснюється суб’єктом господарювання на підставі дозволу.

Статтею 18 Закону України «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку» (далі – Закон) визначено імперативну норму, що об’єднання відповідно до статуту зобов’язане забезпечувати належний санітарний, протипожежний і технічний стан спільного майна, що належить співвласникам.

Згідно зі статтею 1 Закону об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (далі – об’єднання) ‒ юридична особа, створена власниками квартир та/або нежитлових приміщень багатоквартирного будинку для сприяння використанню їхнього власного майна та управління, утримання і використання спільного майна, до якого, зокрема, належать ліфти.

Відповідно до статті 4 Закону господарче забезпечення діяльності об’єднання може здійснюватися власними силами об’єднання (шляхом самозабезпечення) або шляхом залучення на договірних засадах суб’єктів господарювання.

Відтак, об’єднання під час використання власного майна та управління, утримання і використання спільного майна, має право вчиняти правочини, зокрема, укладати договори на експлуатацію ліфтів з організаціями, які мають на це дозвіл.

Відповідно до вимог розділу 9.7 Правил будови і безпечної експлуатації ліфтів, затверджених наказом Держгірпромнагляду від 01.09.2008 р. №190, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 07.10.2008 за №937/15628 (далі – НПАОП 0.00-1.02-08), суб’єкт господарювання, який має намір розпочати (продовжити) експлуатацію ліфтів, повинен призначити наказом працівників, відповідальних за організацію робіт з технічного обслуговування і ремонту ліфтів та організацію їх експлуатації, електромеханіків, які одночасно є відповідальними особами за їх справний стан, ліфтерів і операторів диспетчерського зв’язку, а у разі, якщо такої можливості немає, суб’єкт господарювання може укласти договір з обслуговуючою організацією, яка має дозвіл на виконання цих робіт.

Взаємовідносини між обслуговуючою організацією і власником ліфта визначаються вимогами НПАОП 0.00-1.02-08, укладеним договором, якими регламентовано основні обов’язки, права, відповідальність сторін, а також підстави і форми розрахунків за виконані роботи з технічного обслуговування і ремонту ліфтів.

З огляду на зазначене, для забезпечення безпечної експлуатації ліфтів, об’єднання може отримати дозвіл на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію ліфтів безпосередньо або укласти договір з суб’єктом господарювання, який має відповідний дозвіл.

Це стосується організації безпечної експлуатації та утримання у належному стані будь-якого устаткування підвищеної небезпеки, яке є технічним обладнанням багатоквартирних будинків, та визначено Законом як спільне майно.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: Держпраці у Тернопільській області

Рубрика: Держрегулювання/Ліцензії і дозволи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Ліцензії і дозволи»