• Посилання скопійовано

Заклад не працював: чи платити за ліцензію?

Через війну багато закладів громадського харчування зупиняли діяльність, а згодом поновили її. Що зі сплатою чергових платежів за раніше отримані ліцензії на торгівлю алкоголем? Чи звільняє форс-мажор від такої плати?

Заклад не працював: чи платити за ліцензію?

У зв’язку із засвідченням ТПП України настання форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили) з 24.02.2022 р. ДПС поінформувала у своєму телеграм-каналі: штрафні санкції та пеня, що наразі відобразиться автоматично в ІКП за порушення податкового законодавства, які зумовлені неможливістю виконання податкового обов’язку платника з огляду на військову агресію РФ проти України, наприклад, застосовані штрафні санкції за несвоєчасне подання податкової звітності або інші санкції, та внаслідок застосування яких у платника виник податковий борг у зв’язку з їх несплатою, то такі санкції — податковий борг на підставі пп. 101.2.4 ПКУ визнається безнадійним і буде списаний у порядку, визначеному ПКУ.

Щодо дії ліцензій, то з урахуванням положень пп. 112.8.9 ПКУ протягом дії форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили) ДПС не застосовуватимуть штрафних санкцій за порушення законодавства щодо здійснення безліцензійної діяльності та не вживатимуть заходів щодо анулювання ліцензії (вважатимуть чинними), щодо яких під час настання таких форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили), засвідчених Торгово-промисловою палатою, не сплачено чергового платежу за ліцензію та/або закінчився термін дії ліцензії на право:

  • виробництва спирту, оптової та роздрібної торгівлі алкогольними напоями, тютюновими виробами та рідинами, що використовуються в електронних сигаретах;
  • виробництва, зберігання, оптової та роздрібної торгівлі пальним.

Водночас такі обов’язки мають бути виконані суб’єктом господарювання відразу після припинення дії форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили).

Якщо суб’єкт господарювання вже має чинну ліцензію, то Постанова №314 у редакції, чинній до 15.09.2022 р., не стосувалася такого суб’єкта господарювання. Постанова №314 регламентує порядок початку ведення діяльності, що потребує ліцензування або дозволу. А в зазначеному випадку суб’єкт господарювання уже розпочав ліцензовану діяльність раніше та вже має чинну ліцензію.

Отже, на період дії непереборних обставин (війни), коли заклад не працював, він не звільнявся від сплати платежів за чинну ліцензію, обов’язок сплати за ліцензію був тільки відстрочений, та скасовано штрафи за несвоєчасну сплату.

Тому податківці зарахували сплату за ліцензію як оплату за ІІ квартал 2022 року.

Як варіант, справді, можна було анулювати попередню ліцензію (подати заяву на анулювання ліцензії) й отримати нову, щоб не сплачувати платежів за ІІ квартал 2022 року, коли заклад не працював.


Запитання на «гарячу лінію» «ДК»

У закладі ліцензія діє з 01.01.2022 р. до 31.12.2022 р. За період з 01.01.2022 р. до 31.03.2022 р. ліцензія була проплачена. Через війну заклад не працював до 30.06.2022 р. включно, тому за період з 01.04.2022 р. до 30.06.2022 р. плата за ліцензію не вносилася.

Перед відкриттям закладу було внесено черговий платіж за період з 01.07.2022 р. до 30.09.2022 р., разом із заявою надано супровідного листа про зарахування платежу за період 01.07 — 30.09, адже заявою не передбачено зазначення періоду, за який вноситься ліцензійний платіж.

Податківці повернули ліцензію, в якій було зазначено період 01.04 — 30.06.2022 р. Податківці пояснили, що помилки тут немає, що в цьому разі потрібно було або анулювати ліцензію, або не платити взагалі до кінця терміну дії ліцензії. Чи правильно це?

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Ліцензії і дозволи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Ліцензії і дозволи»