• Посилання скопійовано

Бізнес просить скасувати на період війни ліцензії на зберігання палива у будь-якій тарі

Бізнес просить відмінити на період військового стану ліцензії на зберігання палива для власних потреб у будь-якій тарі. Як варіант можна запровадити інформування ДПС щомісячно про обсяги придбання та використання такого пального

Бізнес просить скасувати на період війни ліцензії на зберігання палива у будь-якій тарі

Періодична відсутність світла, зв’язку, Інтернету, тощо через обстріли рф спонукає бізнес, що працює в Україні адаптуватись та шукати можливі альтернативні варіанти продовження роботи – аби зберегти виробництво, процес надання послуг, свою економічну діяльність. Зазначає ЕВА.

Так, до прикладу, компанії закуповують генератори, павербанки, старлінки, тощо. Однак, їх обслуговування також потребує ресурсів. Наприклад, для роботи генераторів ключовим є паливо. А оскільки генератори бувають різної потужності, відповідно, і кількість необхідного палива на годину може різнитись від 3-5 до 10 і більше літрів. Здебільшого, бізнес використовує для роботи досить потужні генератори, тож компанії вимушені зберігати паливо в каністрах ємністю більше 5 літрів. 

Відповідно ж до діючого законодавства, це вимагає отримання ліцензії на зберігання пального. На жаль, декларативного принципу для отримання такого виду ліцензії поки не передбачено законодавством. Більше того, великі підприємства, споживання палива якими перевищує 1 тис куб метрів в рік мають реєструвати акцизний склад, а це означає – створення проєктувальної документації, встановлення витратомірів та рівномірів, щоденну процедуру звітності, тощо. Проте, що гірше, ці всі процедури в умовах війни займатимуть близько року, отримання ліцензії – до 20 робочих днів. Відповідно ж до Закону 481 за відсутність ліцензії чи за не реєстрацію відповідного акцизного складу передбачені штрафи.

Водночас, в стресових умовах блекауту та ракетних атак далеко не всі компанії встигли оформити відповідні ліцензії чи зареєструвати акцизні склади.

Тож Європейська Бізнес Асоціація звертається до народних депутатів із закликом розробити відповідні зміни до законодавства – відмінити на період військового стану ліцензії на зберігання палива для власних потреб у будь-якій тарі. Як варіант можна запровадити інформування ДПС щомісячно  про обсяги придбання та використання такого пального. Всі первинні документи на придбання такого пального компанія включає у свою бухгалтерську звітність, що можна буде перевірити під час документальних перевірок у майбутньому.

Щиро сподіваємось, що голос бізнесу буде почуто!

***

Читайте такожЗберігання пального до 2 т для генераторів без ліцензій: комітет ВРУ рекомендує прийняти закон

Джерело: Європейська Бізнес Асоціація

Рубрика: Держрегулювання/Ліцензії і дозволи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Ліцензії і дозволи»